اقتصاد مالی
احمد عاقلی؛ سید علی پایتختی اسکوئی؛ نادر مهرگان؛ منیره دیزجی
چکیده
هنگامی ﻧﻘﺶ بازار سرمایه ﭘﺮرﻧﮓ و ﺑﺮﺟﺴﺘﻪ میشود ﻛﻪ اﻣﻜﺎن ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﺎﻟﻲ ﺑـﺎ ﻧـﺮخ ﻣﻨﺎﺳـﺐ از ﻃﺮﻳـﻖ اﺑﺰارﻫـﺎی ﻣﺘﻨﻮع و ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻓﺮاﻫﻢ ﺷﻮد. در این بین، ﺻﻜﻮک ﻧﻮﻋﻲ اﺑﺰار ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﺎﻟﻲ اﺳﻼﻣﻲ ﺑﺮای ﺑﻨﮕﺎهها اﺳـﺖ ﻛـﻪ ﺷـﺎﻳﺪ ﺑﺘـﻮان آن را ازجملۀ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ و مهمترین راﻫﻜﺎرﻫﺎی ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﺎﻟﻲ از ﻃﺮﻳﻖ ...
بیشتر
هنگامی ﻧﻘﺶ بازار سرمایه ﭘﺮرﻧﮓ و ﺑﺮﺟﺴﺘﻪ میشود ﻛﻪ اﻣﻜﺎن ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﺎﻟﻲ ﺑـﺎ ﻧـﺮخ ﻣﻨﺎﺳـﺐ از ﻃﺮﻳـﻖ اﺑﺰارﻫـﺎی ﻣﺘﻨﻮع و ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻓﺮاﻫﻢ ﺷﻮد. در این بین، ﺻﻜﻮک ﻧﻮﻋﻲ اﺑﺰار ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﺎﻟﻲ اﺳﻼﻣﻲ ﺑﺮای ﺑﻨﮕﺎهها اﺳـﺖ ﻛـﻪ ﺷـﺎﻳﺪ ﺑﺘـﻮان آن را ازجملۀ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ و مهمترین راﻫﻜﺎرﻫﺎی ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﺎﻟﻲ از ﻃﺮﻳﻖ ﺑﺎزار ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﺑﺮﺷﻤﺮد. در مقاله حاضر به بررسی تأثیرپذیری ساختار مالی شرکتهای فعال در بورس از ابزارهای نوین تأمین مالی اسلامی (صکوک)، با استفاده از تکنیک پانل دیتا با رویکرد هم انباشتگی (همجمعی) جوهانسون جوسیلیوس پرداخته شده است. بدین منظور از اطلاعات سالانه 83 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1389 تا 1398 استفاده شده است. براساس نتایج حاصله، کلیه ابزارهای نوین تأمین مالی اسلامی تأثیر مثبتی بر شاخص ساختار مالی (نسبت سرمایه به دارایی) داشتند؛ بهطوریکه در بلندمدت، تأثیر صکوک اجاره، صکوک مرابحه، صکوک منفعت، صکوک استصناع و صکوک مشارکت، معنادار بوده و با توجه به ضرایب، این متغیرها به ترتیب معادل 06/7، 32/20، 07/0، 32/3 و 84/0 درصد از تغییرات شاخص ساختار مالی را توضیح میدهند. بر این اساس، انتشار اوراق صکوک به طرز قابلتوجهی میتواند ساختار مالی شرکتها را بهبود بخشد.
سیاب ممی پور؛ زیبا ساسانیان اصل
چکیده
سیاست مدیریت نرخ ارز کمک میکند تا بازار سهام از اثرات نرخ ارز در امان بماند؛ همانطور که برای استراتژیهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاران میتوانند بدون در نظر گرفتن نرخ ارز در کوتاهمدت سرمایهگذاری کنند، ولی برای سرمایهگذاری بلندمدت، قرار گرفتن در معرض نرخ ارز نامتقارن بسیار حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات نامتقارن ...
بیشتر
سیاست مدیریت نرخ ارز کمک میکند تا بازار سهام از اثرات نرخ ارز در امان بماند؛ همانطور که برای استراتژیهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاران میتوانند بدون در نظر گرفتن نرخ ارز در کوتاهمدت سرمایهگذاری کنند، ولی برای سرمایهگذاری بلندمدت، قرار گرفتن در معرض نرخ ارز نامتقارن بسیار حائز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات نامتقارن نرخ ارز بر بازدهی صنایع فعال در بورس اوراق بهادار تهران است. درواقع اثرات شوکهای مثبت و منفی نرخ ارز بر شاخص قیمتهای صنایع مختلف موجود در بورس اوراق بهادار در قالب مدل CAPM و با استفاده از الگوی وقفههای توزیعی خود رگرسیونی غیرخطی (NARDL) بهصورت ماهانه طی دوره زمانی فروردینماه 1391 الی اسفندماه 1394 بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که صنایع موجود در بورس اوراق بهادار تحت تأثیر شوکهای مثبت و منفی نرخ ارز بوده و این اثرگذاری بر صنایع مختلف، متفاوت هست؛ بهطوریکه اثرات شوکهای مثبت و منفی نرخ ارز در صنایع «زراعت»، «منسوجات»، «لاستیک»، «فنی و مهندسی»، «چرم»، «وسایل ارتباطی»، «محصولات فلزی»، «مواد دارویی»، «مواد شیمیایی» و «چند رشتهای صنعتی» بهصورت متقارن است. درحالیکه در صنایع «بانک»، «خودرو»، «فلزات اساسی»، «انتشارات و چاپ»، «دستگاههای برقی»، «رایانه»، «ابزار پزشکی»، «سیمان»، «مالی»، «غیرمالی»، «سرمایهگذاریها»، «کاغذ»، «کانه غیرفلزی» و «ماشینآلات» در کوتاهمدت نامتقارن و در صنایع «کاشی و سرامیک» در بلندمدت نامتقارن است. همچنین در صنایع «انبوهسازی»، «فرآوردههای نفتی»، «حملونقل»، «زغالسنگ»، «مواد دارویی»، «چوب»، «قند و شکر» و «مواد غذایی بهجز قند» در بلندمدت و کوتاهمدت نامتقارن است.
محمد رسول چوپانی؛ فرزانه نصیرزاده؛ مهدی صالحی
چکیده
پیش بینی سود حسابداری و تغییرات آن به جهت استفاده در مدلهای ارزیابی سهام، توان پرداخت، ریسک، عملکرد واحد اقتصادی و مباشرت مدیریت از دیرباز مورد علاقه سرمایه گذاران، مدیران، تحلیلگران مالی و اعتباردهندگان بوده است. سود هر سهم اغلب برای بررسی سودآوری و ریسک مرتبط با سود و نیز قضاوت در خصوص قیمت سهام استفاده میشود.
در این تحقیق ...
بیشتر
پیش بینی سود حسابداری و تغییرات آن به جهت استفاده در مدلهای ارزیابی سهام، توان پرداخت، ریسک، عملکرد واحد اقتصادی و مباشرت مدیریت از دیرباز مورد علاقه سرمایه گذاران، مدیران، تحلیلگران مالی و اعتباردهندگان بوده است. سود هر سهم اغلب برای بررسی سودآوری و ریسک مرتبط با سود و نیز قضاوت در خصوص قیمت سهام استفاده میشود.
در این تحقیق عملکرد سه مدل تخمینگر بردار پشتیبان، تخمینگر حداقل درجه و شبکه عصبی فازی در پیش بینی سود هر سهم مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این تحقیق از 9 متغیر مالی، 7 متغیر بنیادی و 4 متغیر کلان استفاده شده است. ابتدا متغیرهای مالی ،متغیرهای بنیادی و کلان اقتصادی به صورت جداگانه و سپس بطور همزمان وارد مدل ها شده اند تا توانایی آن ها در هر سه حالت مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل تخمینگر حداقل درجه در هر سه حالت فوق (متغیرهای مالی، متغیرهای بنیادی و کلان اقتصادی) عملکرد بهتری نسبت به سایر مدل ها داشته است.
حسین صادقی؛ پریسا رحیمی؛ یونس سلمانی
چکیده
چکیده
درماندگی مالی شرکت ها که ناشی عوامل درون سازمانی (نظام راهبری) و بیرون سازمانی (عوامل کلان اقتصادی) می باشد، منجر به اتلاف منابع می گردد. از سوی دیگر با اطلاع از میزان تاثیرگذاری عوامل کلان اقتصادی و نظام راهبری بر درماندگی مالی شرکت ها، مدیران مالی قادر خواهند بود با اقدامات مقتضی مانع درماندگی مالی شرکت شوند، سرمایه گذاران ...
بیشتر
چکیده
درماندگی مالی شرکت ها که ناشی عوامل درون سازمانی (نظام راهبری) و بیرون سازمانی (عوامل کلان اقتصادی) می باشد، منجر به اتلاف منابع می گردد. از سوی دیگر با اطلاع از میزان تاثیرگذاری عوامل کلان اقتصادی و نظام راهبری بر درماندگی مالی شرکت ها، مدیران مالی قادر خواهند بود با اقدامات مقتضی مانع درماندگی مالی شرکت شوند، سرمایه گذاران نیز با شناسایی فرصت ها ی مناسب سرمایه گذاری، ریسک سوخت اصل و فرع سرمایه خود را حداقل کنند.
در این مطالعه تاثیر عوامل کلان اقتصادی و نظام راهبری بر درماندگی مالی شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره ی زمانی86-1382، با استفاده از مدل لاجیت پانلی بررسی و مقایسه شده است.
نتایج نشان داد که اولاً؛ از عوامل نظام راهبری شرکت ها؛ بالا بودن سابقه فعالیت، نسبت اهرمی و تمرکز مالکیت احتمال درماندگی مالی را افزایش و اندازه شرکت، هزینه نمایندگی و نسبت جاری بالا احتمال درماندگی مالی را کاهش می دهد. از عوامل کلان اقتصادی نیز درآمد سرانه و رشد اقتصادی بالا در فضای کسب و کار شرکت ها، احتمال درماندگی مالی را کاهش و تورم نیز احتمال درماندگی شرکت ها را افزایش می دهد. ثانیاً؛ نقش عوامل کلان اقتصادی در سلامت و درماندگی مالی شرکت ها به مراتب بیشتر از نقش عوامل نظام راهبری است.
محمدجواد ساعی؛ محمدعلی باقرپور ولاشانی؛ سید ناصر موسوی بایگی
چکیده
چکیده
در این پژوهش با استفاده از اطلاعات 1603 مشاهده، دردوره 1380 تا 1387 به بررسی معنیداری تفاوت مبلغ ارائه اولیه و تجدید ارائه اقلام سود و زیان و سود (زیان) انباشته و همچنین اهمیت استفاده از اطلاعات مالی تجدید ارائه شده در مدلهای تصمیمگیری پرداخته شده و در این راستا، بررسی پژوهش حاضر به مدل پیشبینی سود اسلوان و مدل رتبهبندی شرکتها ...
بیشتر
چکیده
در این پژوهش با استفاده از اطلاعات 1603 مشاهده، دردوره 1380 تا 1387 به بررسی معنیداری تفاوت مبلغ ارائه اولیه و تجدید ارائه اقلام سود و زیان و سود (زیان) انباشته و همچنین اهمیت استفاده از اطلاعات مالی تجدید ارائه شده در مدلهای تصمیمگیری پرداخته شده و در این راستا، بررسی پژوهش حاضر به مدل پیشبینی سود اسلوان و مدل رتبهبندی شرکتها بر اساس تصمیمگیری چند شاخصه محدود گردیده است.
با بررسی انجام شده روی 70% از جامعه مورد بررسی و بر اساس یافتههای آزمونتی انجام شده مشخص میشود، تفاوت معنیداری بین ارقام اولیه و تجدید ارائه شده وجود داشته و توان مدل اسلوان در پیشبینی سود عملیاتی با استفاده از اطلاعات تجدید ارائه شده به طور معنیداری افزایش و خطای رتبهبندی براساس مدل ترکیبیGRA & Shannon entropy کاهش مییابد. این یافته میتواند به عنوان توان پیشبینی بالاتر اطلاعات تجدید ارائه شده در پیشبینی سود عملیاتی تفسیر شود.
نتایج تحقیق خاطر نشان میسازد که استفاده کنندگان صورتهای مالی و محققان بهتر است از مبالغ تجدید ارائه شده استفاده نموده و پیشنهاد میشود که بانکهای اطلاعاتی موجود نیز نسبت به ارائه این گونه اطلاعات اقدام نمایند.
محمود موسوی شیری؛ صادق بافنده ایماندوست؛ محمد بلندرفتار پسیخانی
چکیده
با توجه به تاثیرات درماندگی مالی شرکت ها بر گروه های ذینفع، همواره ارائه الگوهای پیش بینی درماندگی مالی یکی از جذاب ترین حوزه ها در تحقیقات مالی بوده است. در سال های اخیر و پس از رخ دادن بحران مالی جهانی، تعداد شرکت های ورشکسته افزایش یافته است. از آن جا که درماندگی مالی شرکت ها مقدمه ورشکستگی آنهاست، لذا استفاده از نسبت های مالی برای ...
بیشتر
با توجه به تاثیرات درماندگی مالی شرکت ها بر گروه های ذینفع، همواره ارائه الگوهای پیش بینی درماندگی مالی یکی از جذاب ترین حوزه ها در تحقیقات مالی بوده است. در سال های اخیر و پس از رخ دادن بحران مالی جهانی، تعداد شرکت های ورشکسته افزایش یافته است. از آن جا که درماندگی مالی شرکت ها مقدمه ورشکستگی آنهاست، لذا استفاده از نسبت های مالی برای پیش بینی درماندگی مالی، مورد توجه هر چه بیشتر دانشگاهیان و همچنین بنگاه های اقتصادی و نهادهای مالی قرار گرفته است.
گر چه، در سال های اخیر در کشور ما نیز تحقیقات انجام شده بر روی پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها رو به افزایش است، با این حال بیشتر تلاش های صورت گرفته به استفاده از روش های سنتی آماری معطوف شده و تنها در تعداد کمی از پژوهش ها از روش های ناپارامتری استفاده شده است. نتایج تحقیقات انجام شده در سال های اخیر حاکی از آن است که روش های یادگیری ماشینی عملکرد بهتری را نسبت به روشهای سنتی آماری دارا می باشند.
در این پژوهش از روش k نزدیک ترین همسایه برای پیش بینی درماندگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386-1384 استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که روش مذکور با دقت خوبی قادر به پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها می باشد.
هوشنگ تقی زاده؛ میروحید پورربی
چکیده
در تحقیق حاضر به بررسی کارایی انرژی شرکت های صنعت سیمان پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها پرداخته شده است. تعداد واحدهای تشکیل دهنده جامعه آماری براساس اطلاعات بورس اوراق بهادار تهران، 23 شرکت میباشد. در این مقاله، با تهیه و تدوین مهمترین شاخصها، ورودیها و خروجیهای مدل DEA مشخص شده است. ...
بیشتر
در تحقیق حاضر به بررسی کارایی انرژی شرکت های صنعت سیمان پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها پرداخته شده است. تعداد واحدهای تشکیل دهنده جامعه آماری براساس اطلاعات بورس اوراق بهادار تهران، 23 شرکت میباشد. در این مقاله، با تهیه و تدوین مهمترین شاخصها، ورودیها و خروجیهای مدل DEA مشخص شده است. ورودیها شامل هزینه سوخت (گازوئیل، مازوت و ...)، هزینه گاز طبیعی، هزینه برق و هزینه آب میباشد. خروجیهای در نظر گرفته شده نیز فروش خالص، افزایش (کاهش) در موجودی کالای ساخته شده، افزایش (کاهش) در موجودی کالای درجریان ساخت و سود حاصل از سرمایه گذاری هستند.
بر اساس اطلاعات موجود نتایج کارایی هر یک از شرکت ها با استفاده از نرم افزار DEAP2 بدست آمده
است. درنهایت کاراترین آنها به عنوان الگو انتخاب و معرفی شدهاند. ضمن مقایسه، شرکت های ناکارا میتوانند خود را به شرکت های کارا نزدیک نموده تا به سطح کارایی لازم دسترسی پیدا کنند.
محمد رضا شورورزی؛ هادی قوامی؛ حمید حسین پور
چکیده
در شرایط وجود حباب در بازار بورس، ارزشگذاری سهام شرکتها بر مبنای عملکرد واقعی آنها انجام نمیشود و قیمتها به عنوان یک نماگر نمیتوانند عملکرد آنها را نشان دهند.
هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین شفافیت اطلاعات بازار سرمایه و بروز حباب قیمت در شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1387 الی 1389، با استفاده از آزمونهای تسلسل ...
بیشتر
در شرایط وجود حباب در بازار بورس، ارزشگذاری سهام شرکتها بر مبنای عملکرد واقعی آنها انجام نمیشود و قیمتها به عنوان یک نماگر نمیتوانند عملکرد آنها را نشان دهند.
هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین شفافیت اطلاعات بازار سرمایه و بروز حباب قیمت در شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1387 الی 1389، با استفاده از آزمونهای تسلسل ، استقلال (خی دو) و رگرسیون لجستیک باینری میباشد. آزمونهای فوق بر روی 70 شرکت که از بین 400 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده است، اجرا شده است. در تحقیق حاضر ابتدا بازدهی واقعی شرکتها به صورت روزانه با استفاده از نرم افزارهای تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار از قبیل نرم افزار تدبیر پرداز و ره آورد نوین جمع آوری گردید و سپس توسط نرم افزار اکسل، پردازشهای اولیه بر روی آنها انجام گردید و از این اطلاعات جهت آزمون تسلسل در محیط Spss استفاده شد. فرضیه اول تحقیق بررسی وضعیت شفافیت اطلاعات در شرکتهای حبابدار میباشد که نتایج حاکی از آن است که تفاوت معناداری در وضعیت شفافیت اطلاعات در شرکتهای حبابدار وجود دارد و شفافیت (توزیع) اطلاعات در بین این شرکتها در حد متوسط میباشد. فرضیه دوم نیز بررسی وضعیت شفافیت اطلاعات در شرکتهای غیر حبابدار میباشد و نتایج نشان میدهد که تفاوت معناداری در وضعیت شفافیت اطلاعات در شرکتهای غیر حبابدار وجود دارد و شفافیت (توزیع) اطلاعات در بین این شرکتها خیلی زیاد میباشد. نتایج تحقیق حاصل از فرضیه سوم پس از آزمون تسلسل حاکی از آن است که بین وضعیت شفافیت اطلاعات و بروز حباب قیمتی ارتباط وجود دارد و شفافیت اطلاعاتی در شرکتهای حبابدار متوسط و در شرکتهای غیر حبابدار شفافیت اطلاعات خیلی زیاد میباشد.
مهدی مرادی؛ امین رستمی
چکیده
در این پژوهش ارتباط بین برخی از ساز و کارهای حاکمیت شرکتی و عملکرد مالی شرکتها پس از عرضه عمومی اولیه سهام در بورس اوراق بهادار تهران، بر اساس دادههای 70 شرکت طی سال 1381 تا 1387 بررسی شده است. ساز و کارهای حاکمیت شرکتی شامل ساختار مالکیت (به عنوان مثال، مالکیت نهادی، و مالکیت مدیریتی) و ترکیب هیئت مدیره (به عنوان مثال، درصد اعضای ...
بیشتر
در این پژوهش ارتباط بین برخی از ساز و کارهای حاکمیت شرکتی و عملکرد مالی شرکتها پس از عرضه عمومی اولیه سهام در بورس اوراق بهادار تهران، بر اساس دادههای 70 شرکت طی سال 1381 تا 1387 بررسی شده است. ساز و کارهای حاکمیت شرکتی شامل ساختار مالکیت (به عنوان مثال، مالکیت نهادی، و مالکیت مدیریتی) و ترکیب هیئت مدیره (به عنوان مثال، درصد اعضای غیر موظف یا استقلال هیئت مدیره، و نقش دوگانه مدیر عامل) میباشد. عملکرد مالی با معیارهای نسبت بازده داراییها و Q توبین اندازهگیری میشود. روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیههای مطرح شده در این پژوهش دادههای تابلویی است.
یافتههای پژوهش نشان میدهد که مالکیت نهادی و مالکیت مدیریتی رابطه مثبتی با عملکرد شرکتها پس از انتشار اولیه دارند. به علاوه حضور مدیران غیر اجرایی(غیر موظف) عملکرد شرکت را بهبود میبخشد. با این حال، هیچ رابطهای بین نقش دوگانه مدیر عامل و عملکرد شرکت مشاهده نشد.
محمد جواد ساعی؛ علی اسماعیلی؛ اکبر باقری
چکیده
هدف این تحقیق، یافتن پاسخی علمی به این پرسش است که در شرکتهای رو به افول، کدام یک از دو معیار سود یا ارزش دفتری، رابطه قویتری با ارزش شرکت دارد. پیشینه تحقیقات حاکی از آن است که رابطه معیارهای فوق با ارزش شرکت، در شرکتهای رو به افول نسبت به سایر شرکتها متفاوت است. نتایج این تحقیق در مورد شرکتهای قوی سازگار با تحقیقات قبلی است ...
بیشتر
هدف این تحقیق، یافتن پاسخی علمی به این پرسش است که در شرکتهای رو به افول، کدام یک از دو معیار سود یا ارزش دفتری، رابطه قویتری با ارزش شرکت دارد. پیشینه تحقیقات حاکی از آن است که رابطه معیارهای فوق با ارزش شرکت، در شرکتهای رو به افول نسبت به سایر شرکتها متفاوت است. نتایج این تحقیق در مورد شرکتهای قوی سازگار با تحقیقات قبلی است و نشان میدهد که سود خالص در این شرکتها (نسبت به ارزش دفتری) رابطه قویتری با ارزش شرکت دارد. اما در مورد شرکتهای رو به افول، نتایج مغایر با تحقیقات قبلی است، و حاکی از آن است که رابطه ارزش دفتری با ارزش شرکت تقریباً مساوی با رابطه سود با ارزش شرکت است، و هر چند رابطه ارزش دفتری اندکی بیشتر است، ولی این تفاوت از نظر آماری معنیدار نیست.