اسماعیل میرزائی؛ شهرام فتاحی؛ محمد شریف کریمی
چکیده
چکیده
از زمان فروپاشی نظام برتن وودز در سال 1973 و اتخاذ ...
بیشتر
چکیده
از زمان فروپاشی نظام برتن وودز در سال 1973 و اتخاذ سیستم نرخ ارزشناور، تلاطم نرخ ارز همیشه به عنوان یک موضوع اصلی و نگرانکننده پیشروی گروههای مختلفی از فعالان اقتصادی از جمله سیاستگذاران، بانکهای مرکزی، دانشگاهیان و سرمایهگذارهای فردی بوده است. از میان عوامل احتمالی که میتواند نرخ ارز و به طورکلی تلاطم نرخ ارز را در مسیرکاهشی قراردهد، کانال شفافیت بانک مرکزی است که افزایش آن در چند دهه گذشته یکی از مهمترین تحولات بانکداری مرکزی در سیاستگذاریهای پولی بوده است. بنابراین این سؤال مطرح میشود که شفافیت بانک مرکزی چگونه میتواند بر تلاطم نرخ ارز تأثیر بگذارد. مهمترین استنباطی که از ادبیات گذشته پیرامون موضوع شفافیت بانک مرکزی میشود این است که افزایش ارائه اطلاعاتی توسط بانکهای مرکزی در قالب اطلاعرسانی سیاست پولی، منجر به افزایش توانایی مردم در درک اهداف بانک مرکزی و بهبود پیش بینیهایشان از سیاستهای پولی بانک مرکزی است که این امر از تغییر در مواضع سیاست بانک مرکزی در بیثباتکردن بازارهای مالی از جمله بازار ارز جلوگیری خواهد کرد که البته این موضوع میتواند نیازمند وجود یک بانک مرکزی مستقل باشد. بنابراین پژوهش حاضر سعی دارد با بکارگیری دو روش حداقل مربعات معمولی کاملاً اصلاح شده و حداقل مربعات معمولی پویا و به کمک دادههای ترکیبی برای دوره 1998-2019 و مبانی نظری مرتبط، به بررسی تأثیر شفافیت بانک مرکزی بر تلاطم نرخ ارز در کشورهای منتخب عضو اوپک بپردازد. نتایج این مطالعه نشان داد که شفافیت بانک مرکزی و استقلال بانک مرکزی از متغیرهای تأثیرگذار بر تلاطم نرخ ارز هستند و با تلاطم نرخ ارز رابطه منفی و معنیداری دارند. همچنین نتایج این مطالعه رابطه منفی و معنی دار درآمد نفتی و رشد اقتصادی با تلاطم نرخ ارز را تأیید میکند.
سجاد فرجی دیزجی؛ حسین صادقی؛ زهرا لطفی
چکیده
بانک مرکزی به عنوان بالاترین مقام پولی کشور برای دستیابی به اهداف خود که مهمترین آن کنترل تورم است به استقلال نیازمند است هر مانعی که عرضه پول را از کنترل بانک مرکزی خارج کند استقلالش را به زیر سوال بردهاست. عنصر اصلی این استقلال هم ایجاد محدودیت اعتبار برای دولت است به گونه ایکه جلوی استقراض آزادانه از بانک مرکزی را بگیرد. مهمترین ...
بیشتر
بانک مرکزی به عنوان بالاترین مقام پولی کشور برای دستیابی به اهداف خود که مهمترین آن کنترل تورم است به استقلال نیازمند است هر مانعی که عرضه پول را از کنترل بانک مرکزی خارج کند استقلالش را به زیر سوال بردهاست. عنصر اصلی این استقلال هم ایجاد محدودیت اعتبار برای دولت است به گونه ایکه جلوی استقراض آزادانه از بانک مرکزی را بگیرد. مهمترین دلیلی که دولت از بانک مرکزی استقراض میکند کسری بودجه است. این پژوهش به بررسی اثر رانت منابع طبیعی، توسعه سیاسی و اثر تعاملی آنها بر استقلال بانک مرکزی در کشورهای صادرکننده نفت میپردازد. به همین منظور ما از روش دادههای پانل برای داده های سالانه مربوط به 25 کشور بهرهمند از رانت نفتی و طی سالهای 2000 – 2012 استفاده خواهیم کرد. نتایج پژوهش اثرات منفی و معنادار رانت نفت و همبن طور رانت کل منابع طبیعی بر استقلال بانک مرکزی در کشورهای مورد مطالعه را تأیید می کنند. با این وجود نتایج آماری تاثیر معنادار رانت گاز و رانت جنگل بر استقلال بانک مرکزی را تأیید نمی کنند. علاوه بر آن یافتهها نشان میدهند که اگرچه کیفیت نهادهای سیاسی تأثیر مثبت بر استقلال بانک دارند ولیکن اثر تعاملی رانت نفت و توسعه سیاسی بر استقلال بانک مرکزی منفی است. این نتیجه دلالت بر آن دارد که راتت های نفت تأثیر مثبت نهادهای سیاسی بر استقلال بانک مرکزی را تضعیف می کنند.
مریم میرزایی؛ سید جمال الدین محسنی زنوزی؛ حسین اصغرپور
چکیده
مطالعۀ سیر تحولات پولی در جهان حکایت از این واقعیت دارد که بسیاری از کشورها در شرایط خاص ناچار به انجام اصلاحات پولی به شیوههای گوناگون شدهاند. مهمترین دلیلی که این کشورها را ناگزیر از اجرای چنین برنامهای کرده ناکارآمدی نظام تسویۀ مبادلات پولی و عدم توانایی پول ملی در ایفای وظایف مورد انتظار بوده که بهطور عمده ناشی از وجود تورم ...
بیشتر
مطالعۀ سیر تحولات پولی در جهان حکایت از این واقعیت دارد که بسیاری از کشورها در شرایط خاص ناچار به انجام اصلاحات پولی به شیوههای گوناگون شدهاند. مهمترین دلیلی که این کشورها را ناگزیر از اجرای چنین برنامهای کرده ناکارآمدی نظام تسویۀ مبادلات پولی و عدم توانایی پول ملی در ایفای وظایف مورد انتظار بوده که بهطور عمده ناشی از وجود تورم مستمر در نرخهای بالا است. این تحقیق، تلاش مختصری در شناسایی ابعاد مختلف برنامۀ اصلاح پولی با توجه به نتایج به دست آمده از اجرای برنامۀ مذکور در برخی از کشورهای جهان است که از جنبۀ تورمی بودن این سیاست در دو مدل پروبیت رتبهای و دادههای تابلویی مورد بررسی قرار گرفته است. تجربه این کشورها نشان میدهد که برای موفقیت در اجرای سیاست حذف صفر از پول ملی باید به مجموعهای از عوامل اقتصادی و سیاسی توجه کرد و مسائلی همچون نرخ تورم و تأثیر آن بر هویت ملی و وجود زیرساختهای لازم برای مساعد بودن اجرای سیاست مذکور بررسی گردد. نتایج این مطالعه نشان داد که ارزشگذاری مجدد پول ملی زیرساختهایی چون استقلال بانک مرکزی، عدم تأمین مالی دولت از طریق انتشار اسکناس و وجود سیستم نرخ ارزی ثابت در یک کشور را میطلبد.
مهدی یزدانی؛ سید کمیل طیبی؛ نفسیه یزدانی
چکیده
اقتصاددانان عقیده دارند که بانک مرکزی علاوه بر تعهد در مورد ثبات قیمتها، برای ثبات مالی در سطح کلان اقتصاد نیز باید تمهیداتی را در نظر بگیرد. در مطالعات موجود بحث میشود که استقلال بانک مرکزی علاوه بر نقش آن در ثبات قیمتها، موجب تسریع ثبات مالی میشود، به گونهای که استقلال بانک مرکزی در مورد قاعدهمند بودن این نهاد در برابر ...
بیشتر
اقتصاددانان عقیده دارند که بانک مرکزی علاوه بر تعهد در مورد ثبات قیمتها، برای ثبات مالی در سطح کلان اقتصاد نیز باید تمهیداتی را در نظر بگیرد. در مطالعات موجود بحث میشود که استقلال بانک مرکزی علاوه بر نقش آن در ثبات قیمتها، موجب تسریع ثبات مالی میشود، به گونهای که استقلال بانک مرکزی در مورد قاعدهمند بودن این نهاد در برابر دولت و همچنین نظارتهای موثر این نهاد در برابر بخش صنعت (استقلال نظارتی و قاعدهمند)، برای دستیابی و حفظ ثبات بخش مالی اقتصاد ضروری است.
این مطالعه رابطه بین استقلال بانک مرکزی و برخی از شاخصهای ثبات مالی را با استفاده از یک الگوی دادههای ترکیبی پویا طی دوره 2012-1980 در برخی از کشورهای نوظهور ارزیابی کرده است.
نتایج حاصل از برازش الگو نشان میدهند که متغیر استقلال بانک مرکزی اعم از سیاسی، اقتصادی و کل، موجب کاهش بیثباتی مالی در کشورهای مورد بررسی شده است. علاوهبراین، در مورد متغیرهای کنترلی نیز انتظارات نظری تأیید شده است.