اقتصاد مالی
صادق بافنده ایماندوست؛ مهدی بهنامه؛ مهدی روشن
چکیده
در این مطالعه به پیشبینی مقایسهای قیمت بیت کوین با استفاده از مدلهای اقتصادسنجی و هوش مصنوعی پرداخته شد. برای این منظور، دادههای روزانه قیمت بیت کوین مربوط به دوره 1 ژانویه 2016 تا 1 ژانویه 2023 از وب سایت صرافی بیت استمپ گردآوری شد. علاوه براین، در این مطالعه در تمامی افقها، 70 % دادهها به آموزش مدلهای هوش مصنوعی و تصریح مدلهای ...
بیشتر
در این مطالعه به پیشبینی مقایسهای قیمت بیت کوین با استفاده از مدلهای اقتصادسنجی و هوش مصنوعی پرداخته شد. برای این منظور، دادههای روزانه قیمت بیت کوین مربوط به دوره 1 ژانویه 2016 تا 1 ژانویه 2023 از وب سایت صرافی بیت استمپ گردآوری شد. علاوه براین، در این مطالعه در تمامی افقها، 70 % دادهها به آموزش مدلهای هوش مصنوعی و تصریح مدلهای اقتصادسنجی و 30 % باقیمانده به آزمون خروجی مدلهای هوش مصنوعی و پیشبینیهای خارج از نمونه مدلهای اقتصادسنجی اختصاص داده شد. همچنین، بهمنظور ارزیابی کارایی مدلها، از معیارهای ضریب نیکویی برازش (R2)، میانگین قدر مطلق انحرافات (MAD) و ریشه میانگین مربع خطا (RMSE) استفاده شد. در نهایت، جهت بررسی اختلاف آماری کارایی مدلهای مورد بررسی در پیشبینی قیمت روزانه قیمت بیت کوین از آزمون F مقید استفاده شد. نتایج نشان داد که متوسط قیمت روزانه بیت کوین از 449.71 دلار در 1 ژانویه 2016 تا 16555.75 دلار در 1 ژانویه 2023 در نوسان بوده است. همچنین، حداقل و حداکثر مقدار آن به ترتیب معادل 370.21 دلار (3 فوریه 2016) و 67482.75 دلار (9 نوامبر 2021) بوده است. علاوه براین، در تمامی مدلها با افزایش افق پیشبینی از 1 به 4 روز آتی، کارایی پیشبینی قیمت روزانه بیت کوین کاهش مییابد. در نهایت، یافتههای مقایسه کارایی مدلهای مورد بررسی مؤید این است که بهترتیب مدلهای ماشین بردار پشتیبان (SVM)، سیستم استنتاجی- تطبیقی عصبی- فازی (ANFIS)، واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو (GARCH) و خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته (ARIMA) از بیشترین کارایی برخوردار میباشند.
اقتصاد پولی مالی
نیلوفر افخمی راد؛ تقی ابراهیمی سالاری؛ مهدی بهنامه؛ محمد جواد گرجی پور
چکیده
پس از خاتمه یافتن نظام برتون وودز در سال 1971، بررسی رفتار و مدلسازی نرخ ارز به مسئلهای مناقشهآمیز برای اقتصاددانان و سیاستگذاران مبدل شده است. یکی از مسائل مهمی که در ارتباط با نرخ ارز وجود دارد، ماندگاری نرخ ارز حقیقی است. در این راستا، پژوهش حاضر از دو الگوی خودبازگشت آستانهای خودمحرک و رگرسیون انتقال ملایم لجستیک استفاده ...
بیشتر
پس از خاتمه یافتن نظام برتون وودز در سال 1971، بررسی رفتار و مدلسازی نرخ ارز به مسئلهای مناقشهآمیز برای اقتصاددانان و سیاستگذاران مبدل شده است. یکی از مسائل مهمی که در ارتباط با نرخ ارز وجود دارد، ماندگاری نرخ ارز حقیقی است. در این راستا، پژوهش حاضر از دو الگوی خودبازگشت آستانهای خودمحرک و رگرسیون انتقال ملایم لجستیک استفاده کرده است تا رفتار غیرخطی نرخ ارز حقیقی در اقتصاد ایران را طی سالهای 1396:12 – 1383:02 بررسی کند. ابتدا، امکان وجود رفتار آستانهای در نرخ ارز حقیقی آزمونهای براک، دیچرت و شینکمن (1987) و هانسن (1999) تأیید شد. سپس، مقدار آستانه برای رشد نرخ ارز حقیقی در الگوی اول 84/3% و در الگوی دوم 5% محاسبه شد. هر دو الگو نشان میدهد مادامیکه رشد نرخ ارز حقیقی در رژیم شدید قرار گیرد، پایداری قابلتوجهی خواهد داشت و از مقادیر گذشتۀ خود بهطور مثبت تحت تأثیر قرار میگیرد.
میترا سیدزاده؛ محمد حسین مهدوی عادلی؛ مهدی بهنامه؛ تقی ابراهیمی سالاری
چکیده
عملکرد صنعت بیمه به عنوان یکی از نهادهای مالی از طرق مختلفی از جمله ایجاد ثبات مالی و اطمینان، تسهیل پسانداز، مدیریت ریسک و سرمایهگذاری ذخایر، بر بخش واقعی اقتصاد مؤثر است. از آنجا که دستیابی به رشد بالای اقتصادی همواره مد نظر سیاست گذاران بوده است. در این تحقیق رابطه علی بین عملکرد صنعت بیمه و رشد اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته ...
بیشتر
عملکرد صنعت بیمه به عنوان یکی از نهادهای مالی از طرق مختلفی از جمله ایجاد ثبات مالی و اطمینان، تسهیل پسانداز، مدیریت ریسک و سرمایهگذاری ذخایر، بر بخش واقعی اقتصاد مؤثر است. از آنجا که دستیابی به رشد بالای اقتصادی همواره مد نظر سیاست گذاران بوده است. در این تحقیق رابطه علی بین عملکرد صنعت بیمه و رشد اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا با توجه به مدل رشد درونزا رومر، رفتار تولید کالا و رشد اقتصادی ایران با استفاده از روش پویاییشناسی سیستم با مبدا سال 1390 برای یک دوره 40 ساله شبیهسازی شده است. نتایج نشان میدهند که توسعه عملکرد صنعت بیمه از طریق جبران خسارات و سرمایهگذاری ذخایر ریاضی، سرمایههای کشور را افزایش داده و منجر به افزایش رشد اقتصادی میگردد. همچنین با فرض ثبات درصد مخارج بیمهای، افزایش رشد اقتصادی میتواند زمینه ساز بهبود عملکرد صنعت بیمه در کشور ایران گردد.
مهدی بهنامه
چکیده
هر چند استخراج و مصرف زغال سنگ به راحتی استخراج و مصرف نفت و گاز نیست ولی با توجه به قیمت بالای حاملهای انرژی به نظر لازم میرسد که یک مطالعه اجمالی در زمینه مصرف زغال سنگ و رشد اقتصادی به شناخت زمینههای جانشینی این حامل به جای حاملهای دیگر کمک میکند.
هدف از ارائه این مقاله، بررسی رابطه علیت بین GDP، مصرف زغال سنگ، تشکیل سرمایه ...
بیشتر
هر چند استخراج و مصرف زغال سنگ به راحتی استخراج و مصرف نفت و گاز نیست ولی با توجه به قیمت بالای حاملهای انرژی به نظر لازم میرسد که یک مطالعه اجمالی در زمینه مصرف زغال سنگ و رشد اقتصادی به شناخت زمینههای جانشینی این حامل به جای حاملهای دیگر کمک میکند.
هدف از ارائه این مقاله، بررسی رابطه علیت بین GDP، مصرف زغال سنگ، تشکیل سرمایه و اشتغال در ایران برای سالهای 1350-1386 میباشد. برای بررسی مانایی متغیرها، آزمون ریشه واحد KPSS به کار گرفته شد که نتایج این آزمون نشان میدهد متغیرها در تفاضل مرتبه اول مانا میباشند. نمودارهای حاصل جمع انباشته مربعات و حاصل جمع انباشته نشان میدهند که متغیرها پایدار میباشند. از آنجایی که متغیرها I(1) میباشند برای بررسی وجود رابطه بلند مدت بین متغیرها آزمون همجمعی جوهانسون را انجام داده ایم
نتایج این آزمون نشان میدهند بین متغیرها رابطه بلند مدت وجود دارد. آزمون علیت گر نجری نشان میدهد که یک رابطه علیت دو طرفه بین تشکیل سرمایه و GDP وجود دارد. در کوتاه مدت و بلند مدت، تشکیل سرمایه و رشد اقتصادی یکدیگر را تقویت میکنند و افزایش سرمایه باعث افزایش اشتغال میشود، از طرفی مصرف زغال سنگ علت افزایش رشد اقتصادی نیست ؛اماعکس آن صادق است.