بانک
محمد ژولازاده ساکی؛ کامران ندری؛ مهدی قائمی اصل
چکیده
ازجمله مهمترین دلایل احداث بانکهای توسعه، کمک به بازسازی اقتصاد کشورها، تقویت حوزههای زیرساخت و استراتژیک و جداسازی تسهیلات تجاری از تسهیلات توسعهای است. ریسک بالا و بازده بلندمدت ویژگی عمده طرحهای کلان اقتصادی است که باعث میشود بخش خصوصی انگیزه کافی جهت سرمایهگذاری نداشته باشد و در مقابل، بانکهای توسعهای که نهادهایی ...
بیشتر
ازجمله مهمترین دلایل احداث بانکهای توسعه، کمک به بازسازی اقتصاد کشورها، تقویت حوزههای زیرساخت و استراتژیک و جداسازی تسهیلات تجاری از تسهیلات توسعهای است. ریسک بالا و بازده بلندمدت ویژگی عمده طرحهای کلان اقتصادی است که باعث میشود بخش خصوصی انگیزه کافی جهت سرمایهگذاری نداشته باشد و در مقابل، بانکهای توسعهای که نهادهایی دولتی محسوب میشوند، اقدام به تامین مالی نمایند. استفاده از معیارهای رایج ارزیابی عملکرد بانکی -که عمدتا مبتنی بر سودآوری هستند- در سنجش کارایی بانکهای توسعهای که تابع هدف آنها متمایز از تابع هدف بانکهای تجاری است، خطایی راهبردی به شمار میرود. به عبارت دیگر نکتهی مغفول در شاخصهای ارزیابی عملکرد بانکهای دولتی و به طور خاص توسعهای، کمتوجهی به میزان انتفاع بانکها برای اقتصاد کشور میباشد که میتواند منجر به سوق دادن بانکهای دولتی در رقابت با بانکهای خصوصی و درنتیجه بر زمینماندن طرحهای کلان توسعهای گردد. بر همین اساس در این پژوهش سه بُعد «سلامت بانکی»، «توسعه محوری» و «عدالت محوری» به همراه شاخصهای مربوطه برای سنجش عملکرد بانکهای توسعهای تبیین میگردد. ابعاد، مولفهها و شاخصها به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) وزن دهی شده و برای 5 بانک توسعهای کشور طی سالهای 1391 تا 1400 شاخص ترکیبی محاسبه میگردد. نتایج نشان میدهد گرچه در سالهای پایانی عملکرد بانکداری توسعهای بهبود یافته است اما همچنان تا رسیدن به وضع مطلوب فاصله دارد.
میثم پاشایی
چکیده
بررسی کارایی بانکها به عنوان یکی از مهمترین ارکان بازار مالی هر کشور، از جمله اقدامات ضروری جهت دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی است. بانک ها به عنوان مهمترین نهاد بازار پولی نقش بسیار مهمی را در اقتصاد هر کشور داشته و با توجه به نقش آنها و همچنین بازتاب سریع سیاستهای این بخش در کل اقتصاد کشور، اندازه گیری کارایی بانکها از اهمیت خاصی ...
بیشتر
بررسی کارایی بانکها به عنوان یکی از مهمترین ارکان بازار مالی هر کشور، از جمله اقدامات ضروری جهت دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی است. بانک ها به عنوان مهمترین نهاد بازار پولی نقش بسیار مهمی را در اقتصاد هر کشور داشته و با توجه به نقش آنها و همچنین بازتاب سریع سیاستهای این بخش در کل اقتصاد کشور، اندازه گیری کارایی بانکها از اهمیت خاصی برخوردار است. بر این اساس هدف این تحقیق اندازه گیری کارایی بانکهای منتخب خصوصی(اقتصاد نوین، پاسارگاد، سرمایه، صادرات، ملت، تجارت و رفاه) و دولتی (ملی، توسعه صادارت و صنعت و معدن) در دوره مورد مطالعه (1393-1395) می باشد. جهت نیل به این هدف از دو رهیافت ناپارامتریک( تحلیل پوشش داده ها) و رهیافت پارامتریک( تابع تولید مرزی) با استفاده از روش ارزش افزوده و درآمدی استفاده شده است. یافتهها بیانگر تایید فرضیه اصلی است به طوری که در دوره زمانی مورد مطالعه بانکهای خصوصی در مقایسه با بانکهای دولتی کاراتر بودهاند و صرف نظر از رویکرد درآمدی روش تحلیل پوشش دادهها، فرضیه دوم تحقیق مبنی بر یکسان بودن نتایج حاصل از رهیافتهای پارامتریک و ناپارامتریک نیز تایید میشود.
هوشنگ تقی زاده؛ میروحید پورربی
چکیده
در تحقیق حاضر به بررسی کارایی انرژی شرکت های صنعت سیمان پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها پرداخته شده است. تعداد واحدهای تشکیل دهنده جامعه آماری براساس اطلاعات بورس اوراق بهادار تهران، 23 شرکت میباشد. در این مقاله، با تهیه و تدوین مهمترین شاخصها، ورودیها و خروجیهای مدل DEA مشخص شده است. ...
بیشتر
در تحقیق حاضر به بررسی کارایی انرژی شرکت های صنعت سیمان پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها پرداخته شده است. تعداد واحدهای تشکیل دهنده جامعه آماری براساس اطلاعات بورس اوراق بهادار تهران، 23 شرکت میباشد. در این مقاله، با تهیه و تدوین مهمترین شاخصها، ورودیها و خروجیهای مدل DEA مشخص شده است. ورودیها شامل هزینه سوخت (گازوئیل، مازوت و ...)، هزینه گاز طبیعی، هزینه برق و هزینه آب میباشد. خروجیهای در نظر گرفته شده نیز فروش خالص، افزایش (کاهش) در موجودی کالای ساخته شده، افزایش (کاهش) در موجودی کالای درجریان ساخت و سود حاصل از سرمایه گذاری هستند.
بر اساس اطلاعات موجود نتایج کارایی هر یک از شرکت ها با استفاده از نرم افزار DEAP2 بدست آمده
است. درنهایت کاراترین آنها به عنوان الگو انتخاب و معرفی شدهاند. ضمن مقایسه، شرکت های ناکارا میتوانند خود را به شرکت های کارا نزدیک نموده تا به سطح کارایی لازم دسترسی پیدا کنند.
سعید عیسی زاده عیسی زاده؛ زینب شاعری شاعری
چکیده
صنعت بانکداری یکی از مهم ترین بخش های هر اقتصادی محسوب می شود؛ زیرا بانک ها به عنوان واسطه
منابع مالی در کنار بورس و بیمه از ارکان بازارهای مالی شمرده می شوند. حتی در اقتصادهایی که بازارهای
مالی پیشرفته ای دارند، بانک ها در کانون فعالیت های مالی و اقتصادی قرار دارند و نقطه اتکایی بر ای اهرم
سیاست های پولی به حساب می آیند. به خاطر نقش ...
بیشتر
صنعت بانکداری یکی از مهم ترین بخش های هر اقتصادی محسوب می شود؛ زیرا بانک ها به عنوان واسطه
منابع مالی در کنار بورس و بیمه از ارکان بازارهای مالی شمرده می شوند. حتی در اقتصادهایی که بازارهای
مالی پیشرفته ای دارند، بانک ها در کانون فعالیت های مالی و اقتصادی قرار دارند و نقطه اتکایی بر ای اهرم
سیاست های پولی به حساب می آیند. به خاطر نقش اساسی نظام بانکی در اقتصاد کشورها، کارایی آن
همواره مورد توجه بوده است، این کارایی تحت تاثیر شرایط مختلف محیطی و نهادی می باشد.
بنابراین با توجه به اهمیت کارایی نظام بانکی مقاله مذکور هدف خود را بررسی تا ثیر شرایط ثبات و
پایداری اقتصاد کلان به عنوان یکی از مهم ترین عوامل محیطی موثر بر کارایی صنعت بانکداری قرار داده
است. لذا در این مقاله ابتدا کارایی صنعت بانکداری کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا با استفاده از روش
1995 به دست می آید . به منظور - پارامتری و داده های ترازنامه سیستم بانکی کشورها در طی دوره 2008
برآورد کارایی و نیز تشخیص عوامل موثر بر آن از فرم خطی – لگاریتمی تابع هزینه مرزی تصادفی
ترانسلوگ و روش تابع مرزی تصادفی استفاده شده است. در مرحله بعد به منظور بررسی تاثیر شاخص های
ثبات اقتصاد کلان از روش داده های تابلویی (روش اثرات تصادفی) استفاده شده است. شاخص های مورد
استفاده در بررسی شرایط اقتصاد کلان تورم و تولید ناخالص داخلی سرانه می باشد.
بر اساس نتایج مدل برآورد عوامل موثر بر کارایی با استفاده از روش داده های تابلویی، کارایی بانک ها با
شاخص تورم رابطه منفی و با تولید ناخالص داخلی سرانه رابطه مثبت دارد. به عبارت دیگر افزایش ثبات وپایداری اقتصاد کلان تاثیری مثبت و معنی دار بر میزان کارایی نظام بانکی کشورهای خاورمیانه و شمال
آفریقا دارد.
احسان رجبی
چکیده
کارایی از موضوعات مهمی است که علاوه بر مدیران بانکها، بخش نظارتی و نیز مشتریان استفاده کننده از خدمات این بنگاههای مالی نیز به آن علاقه مند میباشند. هدف این تحقیق، ارزیابی عملکرد بانکهای تجاری ایران از جهت کارایی میباشد. ارزیابی کارایی بانکهای ملی، صادرات، ملت، تجارت، سپه و رفاه کارگران با کمک روش تحلیل پوششی دادهها در ...
بیشتر
کارایی از موضوعات مهمی است که علاوه بر مدیران بانکها، بخش نظارتی و نیز مشتریان استفاده کننده از خدمات این بنگاههای مالی نیز به آن علاقه مند میباشند. هدف این تحقیق، ارزیابی عملکرد بانکهای تجاری ایران از جهت کارایی میباشد. ارزیابی کارایی بانکهای ملی، صادرات، ملت، تجارت، سپه و رفاه کارگران با کمک روش تحلیل پوششی دادهها در چارچوب تکنیک تحلیل پنجرهای در وضعیت بازدهی ثابت و بازدهی متغیر نسبت به مقیاس و مدل نهاده محور در دوره 1385-1370 صورت گرفته است. همچنین نیروی انسانی، داراییهای ثابت، سپردهها و نسبت تعداد شعب به تعداد دستگاههای خودپرداز به عنوان نهادهها و تسهیلات اعطائی و سرمایه گذاریها و سود ناخالص به عنوان ستادههای بانکها انتخاب شده است.
براساس یافتههای تحقیق، از نظر کارایی فنی، بانک ملی ایران و بانک رفاه نسبت با سایر بانکها کاراتر بوده و عملکرد بهتری را نشان میدهند. همچنین در شرایط بازدهی متغیر نسبت به مقیاس از لحاظ ثبات و پایداری کارایی در دوره (1385-1370) عملکرد باثبات و پایداری داشته اند. همچنین بانکهای تجاری در سطح بهینه از لحاظ مقیاس فعالیت نمی کنند و مقیاس عملکرد بانک اغلب در شرایط بازدهی فزاینده و یا ثابت نسبت به مقیاس میباشد. همچنین بین افزایش مقیاس فعالیت بانکها (افزایش داراییها) میتوان به سطوح بالاتری از کارایی دست یافت.
مهدی خداپرست مشهدی؛ مصطفی سلیمیفر؛ میثم طاهریان
چکیده
برون سپاری به عنوان یکی از ابزارهای توسعه و ارتقای بهرهوری درسالهای اخیر مورد توجه مدیران و مسئولان سازمانها قرار گرفته و در راستای سند چشم انداز 20 ساله کشور و اصل 44 قانون اساسی برای کوچک سازی و کارآمد کردن دولت به صورتهای مختلف به اجرا درآمده است.
در این مقاله کارایی فنی و مقیاس 8 ناحیه شرکت توزیع نیروی برق مشهد طی سه سال (1387- ...
بیشتر
برون سپاری به عنوان یکی از ابزارهای توسعه و ارتقای بهرهوری درسالهای اخیر مورد توجه مدیران و مسئولان سازمانها قرار گرفته و در راستای سند چشم انداز 20 ساله کشور و اصل 44 قانون اساسی برای کوچک سازی و کارآمد کردن دولت به صورتهای مختلف به اجرا درآمده است.
در این مقاله کارایی فنی و مقیاس 8 ناحیه شرکت توزیع نیروی برق مشهد طی سه سال (1387- 1385) شامل قبل و پس از برون سپاری این شرکت با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها ارزیابی شده است. این مقاله با بهرهگیری از تحلیل پنجرهای، مدل ساده تحلیل پوششی دادهها را به یک مدل پویای تحلیل پوششی دادهها توسعه داده تا امکان ارزیابی تغییرات کارائی واحدهای تصمیم گیری، در بستر زمانی قبل و بعد از برون سپاری، فراهم گردد.
نتایج این پژوهش نشان میدهد که کارایی در شرکت توزیع نیروی برق مشهد در مقایسه با قبل از واگذاری کاهش معنی داری یافته است.