اقتصاد سنجی مالی
توحید اکبرزاده؛ مهدی زینالی؛ یعقوب پورکریم؛ یونس بادآورنهندی
چکیده
یک جامعه در جهت سرمایهگذاری به سرمایهگذاران منطقی متکی است زیرا آنها متولی ثروت جامعه هستند. با این حال، عقلانیت و پیشبینیپذیری در تصمیمگیری ایدهای دست نیافتنی است زیرا تصمیمگیرندگان ممکن است گاهی غیرمنطقی عمل کنند. اقتصاد و مالی رفتاری، برآیندی از دستاوردهای روانشانسی شناختی در حوزه شناخت انسان و دستاوردهای اقتصاد ...
بیشتر
یک جامعه در جهت سرمایهگذاری به سرمایهگذاران منطقی متکی است زیرا آنها متولی ثروت جامعه هستند. با این حال، عقلانیت و پیشبینیپذیری در تصمیمگیری ایدهای دست نیافتنی است زیرا تصمیمگیرندگان ممکن است گاهی غیرمنطقی عمل کنند. اقتصاد و مالی رفتاری، برآیندی از دستاوردهای روانشانسی شناختی در حوزه شناخت انسان و دستاوردهای اقتصاد متعارف در حوزه شناخت پدیدههای اقتصادی است. با وجود تورشها و خطاهای حسی یا ادراکی انسان، وی قادر به انتخاب و تصمیمگیری کاملاً عقلایی و با شرایط آرمانی نیست و نخواهد بود. در نتیجه بهتر است پیش فرضهای نامحدود بودن منبع عقلانیت، اراده و خودخواهی در اقتصاد مورد تجدید نظر قرار گیرند. هدف این مقاله بررسی نقش بی قاعدگیها در تصمیمگیری سرمایهگذاران در بازار سرمایه کشور بوده است. در این مطالعه از یک رویکرد داده بنیاد و اطلاعات آماری گردآوری شده از خبرگان حوزه مالی و اقتصادی در سال 1402 استفاده گردید. نتایج بدست آمده از این مطالعه بیانگر این بود که نقش مولفههای اقتصادی و مالی، مکانیسم بازار و کارکردهای اجرایی، کارکردهای نهادها و مولفه های مالی و حسابداری و شاخص استراتژی های مدیریتی و قانونی در بیقاعدگیها در تصمیمگیری سرمایهگذاران به ترتیب برابر با 72/0، 55/0، 69/0 و 65/0 بوده است.
زریر نگین تاجی؛ سمیرا نورعلی دخت
چکیده
بخش نفت به عنوان مهمترین بخش اقتصادی کشور، نقش بسزایی در رشد و توسعه اقتصادی کشور داشته و از همین رو، همواره به صورت ویژهای از سوی مدیران و تصمیمگیران کلان کشور مورد توجه قرار گرفته است. سرمایهگذاری در این بخش، باعث میشود تا ظرفیت و پتانسیلهای آن بالفعل شده و سبب سریز شدن آثار آن بر سایر بخشهای اقتصادی کشور گردد. در یک تقسیمبندی ...
بیشتر
بخش نفت به عنوان مهمترین بخش اقتصادی کشور، نقش بسزایی در رشد و توسعه اقتصادی کشور داشته و از همین رو، همواره به صورت ویژهای از سوی مدیران و تصمیمگیران کلان کشور مورد توجه قرار گرفته است. سرمایهگذاری در این بخش، باعث میشود تا ظرفیت و پتانسیلهای آن بالفعل شده و سبب سریز شدن آثار آن بر سایر بخشهای اقتصادی کشور گردد. در یک تقسیمبندی کلی، عوامل تاثیرگذار بر سرمایهگذاری را میتوان به دو دسته حقیقی و پولی تقسیم کرد. در این پژوهش، سعی شده تا تأثیر شوکهای مربوط به نرخ ارز و قیمت نفت بعنوان شوکهای پولی و شوکهای تولید ناخالص داخلی و ارزش افزوده بخش نفت بعنوان شوکهای حقیقی بر سرمایهگذاری بخش نفت مورد بررسی قرار گیرد. برای انجام این مهم، از رویکرد خود رگرسیونبرداری بیزین (BVAR) و داده سالهای 99-1357 استفاده شده است. نتایج حاصل از تابع واکنش آنی، نشان میهد که شوکهای تولید ناخالص داخلی، ارزش افزوده و قیمت نفت، اثر مثبتی بر سرمایهگذاری در بخش نفت داشته و در این بین، شوک ناشی از تولید ناخالص داخلی، بیشترین اثر را دارد. همچنین شوک نرخ ارز در ابتدا، اثر انقباضی بر سرمایهگذاری این بخش داشته و بعد از دو دوره زمانی، میزان سرمایهگذاری افزایش پیدا میکند.
مهدی صالحی؛ محمد رضا عباس زاده؛ مصطفی زنگی آبادی؛ الهه خدامرادی
چکیده
ازآنجاییکه بیشترین میزان سرمایه در سراسر جهان از طریق بازارهای سهام مبادله شده و اقتصاد ملی نیز بهشدت متأثر از عملکرد این بازارها است افزایش حجم سرمایهگذاری در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار، باعث توسعه فعالیت و بهبود عملکرد شرکت و در پی آن جذب سرمایه بیشتر به سمت بازار سرمایه ...
بیشتر
ازآنجاییکه بیشترین میزان سرمایه در سراسر جهان از طریق بازارهای سهام مبادله شده و اقتصاد ملی نیز بهشدت متأثر از عملکرد این بازارها است افزایش حجم سرمایهگذاری در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار، باعث توسعه فعالیت و بهبود عملکرد شرکت و در پی آن جذب سرمایه بیشتر به سمت بازار سرمایه و بهبود اوضاع اقتصادی خواهد شد. لذا بررسی موارد کلان تسهیل فرایند سرمایهگذاری در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار، موضوع قابلتأملی خواهد بود. بدین منظور این تحقیق، اثر آزادسازی مالی بر حجم سرمایهگذاری را در دوره 2002-2015 در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس و اوراق بهادار با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری بررسی مینماید.
از شاخص هریتیج بهعنوان شاخص آزادسازی مـالی بالقوه، شاخص آزادسازی مالی (معکوس تفاضل نرخ بهره واقعی امریکا از نرخ بهره واقعی ایران) و کنترل نرخ بهره (تغییرات نرخ بهره)، بهعنوان گویههای آزادسازی مالی استفادهشده است.
نتایج بررسی حاکی از وجود رابطه مثبت بین آزادسازی مالی و حجم سرمایهگذاری است. از دلایل عمده آن میتوان به ورود سرمایهگذاران خارجی در بورس و کاهش نرخ بهره بانکی اشاره کرد که باعث تمایل شرکتها به سرمایهگذاری بیشتر شده است.