ابوالفضل شاه آبادی
چکیده
هدف این مطالعه ارزیابی سهم رشد بهرهوری کل عوامل، نیرویکار و موجودی سرمایه در رشد ارزشافزوده بخش غیرنفتی با استفاده از تابع تولید کاب داگلاس در طول برنامه های سوم، چهارم و پنجم قبل از انقلاب اسلامی (1356-1342) و برنامه های اول تا چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (1386-1368) میباشد.
نتایج نشان میدهد نرخ رشد ...
بیشتر
هدف این مطالعه ارزیابی سهم رشد بهرهوری کل عوامل، نیرویکار و موجودی سرمایه در رشد ارزشافزوده بخش غیرنفتی با استفاده از تابع تولید کاب داگلاس در طول برنامه های سوم، چهارم و پنجم قبل از انقلاب اسلامی (1356-1342) و برنامه های اول تا چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (1386-1368) میباشد.
نتایج نشان میدهد نرخ رشد بهرهوری کل عوامل و نرخ رشد ارزش افزوده بخش غیرنفتی طی دوره 1356-1342 (5/1% و 2/10%) و 1386-1368 (4/2% و 9/5%) بوده است که دارای نوسانات شدیدی می-باشد. این پدیده ناشی از فقدان تاکید بر رویکرد ترکیبی (ایجاد ظرفیت های جدید و بطور همزمان افزایش بهرهوری ظرفیتهای موجود) در طول دوره مورد مطالعه است. هم چنین منابع رشد ارزش افزوده بخش غیرنفتی طی دوره 1356-1342، به ترتیب رشد موجودی سرمایه و رشد نیرویکار بوده است. به عبارت دیگر نرخ رشد ارزشافزوده بخش غیرنفتی طی دوره 1356-1342 از مدل رشد برونزا پیروی کرده است. در حالی که منابع رشد ارزشافزوده بخش غیرنفتی طی دوره 1386-1368 به ترتیب رشد موجودی سرمایه، رشد بهرهوریکل عوامل و رشد نیرویکار میباشد، که این امر ناشی از کاهش قابل توجه رشد موجودیسرمایه بوده است.
به نظر میرسد دلیل اصلی پایینبودن سهم رشد بهرهوریکل عوامل در رشد ارزش افزوده بخش غیرنفتی، اتخاذ سیاستهای ناصحیح اقتصادی (تعیین دستوری دستمزدها، نرخ بهره بانکی، نرخ ارز، قیمت انرژی و سایر عوامل تولید و قیمت کالا و خدمات) است که موجب انحراف قیمت نسبی عوامل از فراوانی نسبی فیزیکی عوامل شده است.
عباس شاکری؛ تقی ابراهیمی سالاری
چکیده
این مقاله با استفاده از مدلهای رشد درونزای مبتنی بر تحقیق و توسعه، در سه نمونه کشورهای توسعهیافته، در حالتوسعه و نیز نمونه متشکل از هر دو دسته کشورها، ابتدا تأثیر فعالیتهای تحقیق و توسعه را بر رشد اختراعات مورد بررسی قرار میدهد و سپس به بررسی ارتباط حجم اختراعات به ثبت رسیده و رشد اقتصادی در نمونههای ذکر شده میپردازد. ...
بیشتر
این مقاله با استفاده از مدلهای رشد درونزای مبتنی بر تحقیق و توسعه، در سه نمونه کشورهای توسعهیافته، در حالتوسعه و نیز نمونه متشکل از هر دو دسته کشورها، ابتدا تأثیر فعالیتهای تحقیق و توسعه را بر رشد اختراعات مورد بررسی قرار میدهد و سپس به بررسی ارتباط حجم اختراعات به ثبت رسیده و رشد اقتصادی در نمونههای ذکر شده میپردازد. از آنجا که یکی از مشکلات برآورد مدلهای رشد درونزای مبتنی بر تحقیق و توسعه پیدا کردن جایگزینهای مناسب برای متغیرهای کیفی است، در این مقاله، از مخارج ناخالص تحقیق و توسعه به عنوان معیاری برای سنجش میزان سرمایهگذاری درونزا برای تغییر تکنولوژی استفاده میشود و اختراعات ثبت شده مفید نیز نرخ اختراعات در نتیجه سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه را نمایندگی میکند. شاخص تغییر تکنولوژی را با رشد بهرهوری کل عوامل نشان داده و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی را معیاری برای رشد اقتصادی در نظر گرفتهایم. نتایج حاصل از مقاله نشان میدهد اول اینکه، سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه در هر دو گروه کشورهای در حالتوسعه و توسعهیافته موجب افزایش جریان اختراعات میشود و این بازده در کشورهای در حالتوسعه نسبت به کشورهای توسعهیافته بیشتر است. در این خصوص باید اذعان داشت که تاثیر رشد در مخارج تحقیق و توسعه بر رشد در جریان اختراعات، در کشورهای در حال توسعه، شش برابر کشورهای توسعهیافته است. دوم اینکه، اثر افزایش در اختراعات بر افزایش تولید ناخالص داخلی در کشورهای توسعهیافته بیشتر از کشورهای در حال توسعه است. سوم اینکه، سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه تاثیرات مثبت و معنیداری بر افزایش تولید ناخالص داخلی در هر دو گروه کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه دارد.