پژوهشی
مصطفی سلیمی فر؛ امین حق نژاد؛ محسن رحیمی
چکیده
مقاله حاضر تأثیر عوامل تولید مشتمل بر تکنولوژی، سرمایه فیزیکی و نیروی کار بر شدت مصرف انرژی در ایران را بررسی میکند. برای این منظور، در چارچوب یک تابع تولید کاب- داگلاس به تجزیه و تحلیل داده های سری زمانی دوره (1386-1353) پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که تکنولوژی و سرمایه فیزیکی به ترتیب منجر به رشد متوسط سالانه ای معادل % 48238/1 ...
بیشتر
مقاله حاضر تأثیر عوامل تولید مشتمل بر تکنولوژی، سرمایه فیزیکی و نیروی کار بر شدت مصرف انرژی در ایران را بررسی میکند. برای این منظور، در چارچوب یک تابع تولید کاب- داگلاس به تجزیه و تحلیل داده های سری زمانی دوره (1386-1353) پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که تکنولوژی و سرمایه فیزیکی به ترتیب منجر به رشد متوسط سالانه ای معادل % 48238/1 و % 24073/1 در شدت انرژی شدهاند؛ درصورتیکه، در خلال این دوره، نیروی کار شدت انرژی را به طور متوسط % 33016/1 کاهش داده است. بنابراین، این عوامل رشد متوسط سالانه ای معادل % 39295/1در شدت انرژی را توضیح میدهند. از طرف دیگر، آمار و ارقام نشان میدهند که در طی دوره (1386-1353) شدت مصرف انرژی در ایران به طور متوسط سالانه حدوداً 69/3 درصد رشد داشته است. با توجه به این محاسبات، همچنین میتوان نتیجه گرفت که بخش عمده ای از رشد شدت انرژی (سالانه در حدود 3/2 درصد) معلول عوامل دیگری بوده است.
پژوهشی
شمس السادات زاهدی؛ لیلا مرتضوی
چکیده
تعیین موضوع: هدف این تحقیق تعیین اثر متغیر زمینهای تغییر بر تعهد به تغییر از طریق درگیری عاطفی در ارتباط با فرایند خصوصیسازی است.
توضیح روش تحقیق: در این راستا از روش نمونهگیری طبقهای تصادفی برای تعیین نمونه استفاده به عمل آمد و 104 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت برق منطقهای استان خراسان در انجام پژوهش، نمونه آماری را تشکیل ...
بیشتر
تعیین موضوع: هدف این تحقیق تعیین اثر متغیر زمینهای تغییر بر تعهد به تغییر از طریق درگیری عاطفی در ارتباط با فرایند خصوصیسازی است.
توضیح روش تحقیق: در این راستا از روش نمونهگیری طبقهای تصادفی برای تعیین نمونه استفاده به عمل آمد و 104 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت برق منطقهای استان خراسان در انجام پژوهش، نمونه آماری را تشکیل دادند. برای جمعآوری دادهها از پرسش نامه، شامل 9 متغیر و 48 گویه برمبنای مقیاس پنج امتیازی لیکرت استفاده گردید. روایی پرسشنامه توسط روش محتوایی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. همچنین نرمال بودن توزیع متغیرها از طریق آزمون کلموگروف – اسمیرنوف مورد حمایت قرار گرفت. تحلیل دادههای تحقیق نیز از طریق مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار لیزرل صورت پذیرفت.
بیان نتایج تحقیق: نتایج حاکی از آن است که اولاً سطح تعهد به تغییر و درگیری عاطفی در نمونه مورد بررسی از سطح میانگین بالاتر است ثانیاً درگیری عاطفی به استثنای متغیرهای پاداش، رضایت شغلی و امنیت روانی، از نقش واسط بین سایر عوامل زمینهای و تعهد به تغییر برخوردار است.
پژوهشی
بختیار جواهری؛ اسعد اله رضایی
چکیده
مطالعه بازار نفت و بررسی تقاضای نفت کشورهای عمده واردکننده نفت، یک نیاز عمده برای هدایت و راهبرد بازاریابی نفت در کشورهای صادرکننده نفتخام است. به طوریکه تخمین تابع تقاضای کشورهای وارد کننده نفت و بررسی عوامل موثر بر تقاضای نفت آنها می تواند عامل مهمی در برنامه ریزی و سیاستگذاری کشورهای صادر کننده برای فروش نفت باشد. ایران نیز ...
بیشتر
مطالعه بازار نفت و بررسی تقاضای نفت کشورهای عمده واردکننده نفت، یک نیاز عمده برای هدایت و راهبرد بازاریابی نفت در کشورهای صادرکننده نفتخام است. به طوریکه تخمین تابع تقاضای کشورهای وارد کننده نفت و بررسی عوامل موثر بر تقاضای نفت آنها می تواند عامل مهمی در برنامه ریزی و سیاستگذاری کشورهای صادر کننده برای فروش نفت باشد. ایران نیز از این امر مستثنی نیست با توجه به اینکه ایران یکی از صادرکنندگان عمده نفت است و نفت بیشترین سهم را در صادرات داراست، پس این نیاز در ایران نیز احساس میشود و باعث شده در این زمینه کارهای متعددی انجام گیرد.
لذا در این مقاله تقاضای نفت کشور هند که از خریداران عمده نفت خام ایران می باشد به عنوان یک کشور در حال توسعه مورد بررسی قرار می گیرد. برای این کار ابتدا متغیرهای مهم و تاثیر گذار بر تقاضای نفت مورد بررسی قرار میگیرد که این متغیرها شامل تولید ناخالص ملی، قیمت نفت خام و سهم بخش حمل و نقل و صنعت در تولید ناخالص داخلی می باشد. در این مقاله ابتدا ساختار بازار انرژی کشور هند را بررسی نموده و سپس مدل مناسبی برای تقاضای نفت خام این کشور طراحی و پس از جمع آوری داده-ها و انجام آزمون های مانایی و همجمعی تابع مذکور برآورد میگردد.
نتایج حاصل نشان می دهد که تمامی ضرایب علامت مورد انتظار تئوریک را دارند. کشش قیمتی 09/0 و کشش درآمدی 08/1 میباشد؛ متغیرهای صنعت، حمل و نقل و مصرف نفت دوره قبل معنادار نبودند.
پژوهشی
عبدالعلی منصف؛ نسرین منصوری
چکیده
در ادبیات اقتصادی یکی از نقشهای مهم سپردهها این است که زمینهای مناسب برای سرمایه گذاری فراهم میکند. هدف اصلی این تحقیق این است که ساز و کار متغیرهایی همچون نرخ تورم، تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت سهام، شاخص قیمت مسکن و نرخ سود اوراق مشارکت و اثر آنها بر حجم سپردههای بانکی در نظام کنونی بانکداری مورد بررسی قرار دهید.
با این ...
بیشتر
در ادبیات اقتصادی یکی از نقشهای مهم سپردهها این است که زمینهای مناسب برای سرمایه گذاری فراهم میکند. هدف اصلی این تحقیق این است که ساز و کار متغیرهایی همچون نرخ تورم، تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت سهام، شاخص قیمت مسکن و نرخ سود اوراق مشارکت و اثر آنها بر حجم سپردههای بانکی در نظام کنونی بانکداری مورد بررسی قرار دهید.
با این توضیح مقاله حاضر بدنبال پاسخ به سوالات زیر است: اولاً چه ارتباطی بین نرخ سود اوراق مشارکت و حجم سپردههای بانکی و هم چنین بین تولید ناخالص داخلی و دیگر متغیرها با حجم سپردههای بانکی وجود دارد؟ ثانیاً در چه صورت یا به عبارت دقیقتر چگونه میتوان سپردههای بانکی و در نتیجه سرمایهگذاری اجتماعی را افزایش داد؟ پژوهش اخیر با استفاده از روش اقتصاد سنجی الگوی خود توضیحی با وقفههای توزیحی اثر هر کدام از این متغیرها را جداگانه مورد بررسی قرار میدهد. در ضمن الگوی تصحیح خطا به منظور ارتباط دادن نوسان کوتاهمدت متغیرها به مقادیر بلند مدت آنها استفاده میشود.
نتایج تحقیق نشان میدهندکه رابطه منفی بین نرخ سود اوراق مشارکت و حجم سپردههای بانکی، رابطه مثبت بین تولید ناخالص داخلی و حجم سپردههای بانکی وجود دارد.
پژوهشی
احسان رجبی
چکیده
کارایی از موضوعات مهمی است که علاوه بر مدیران بانکها، بخش نظارتی و نیز مشتریان استفاده کننده از خدمات این بنگاههای مالی نیز به آن علاقه مند میباشند. هدف این تحقیق، ارزیابی عملکرد بانکهای تجاری ایران از جهت کارایی میباشد. ارزیابی کارایی بانکهای ملی، صادرات، ملت، تجارت، سپه و رفاه کارگران با کمک روش تحلیل پوششی دادهها در ...
بیشتر
کارایی از موضوعات مهمی است که علاوه بر مدیران بانکها، بخش نظارتی و نیز مشتریان استفاده کننده از خدمات این بنگاههای مالی نیز به آن علاقه مند میباشند. هدف این تحقیق، ارزیابی عملکرد بانکهای تجاری ایران از جهت کارایی میباشد. ارزیابی کارایی بانکهای ملی، صادرات، ملت، تجارت، سپه و رفاه کارگران با کمک روش تحلیل پوششی دادهها در چارچوب تکنیک تحلیل پنجرهای در وضعیت بازدهی ثابت و بازدهی متغیر نسبت به مقیاس و مدل نهاده محور در دوره 1385-1370 صورت گرفته است. همچنین نیروی انسانی، داراییهای ثابت، سپردهها و نسبت تعداد شعب به تعداد دستگاههای خودپرداز به عنوان نهادهها و تسهیلات اعطائی و سرمایه گذاریها و سود ناخالص به عنوان ستادههای بانکها انتخاب شده است.
براساس یافتههای تحقیق، از نظر کارایی فنی، بانک ملی ایران و بانک رفاه نسبت با سایر بانکها کاراتر بوده و عملکرد بهتری را نشان میدهند. همچنین در شرایط بازدهی متغیر نسبت به مقیاس از لحاظ ثبات و پایداری کارایی در دوره (1385-1370) عملکرد باثبات و پایداری داشته اند. همچنین بانکهای تجاری در سطح بهینه از لحاظ مقیاس فعالیت نمی کنند و مقیاس عملکرد بانک اغلب در شرایط بازدهی فزاینده و یا ثابت نسبت به مقیاس میباشد. همچنین بین افزایش مقیاس فعالیت بانکها (افزایش داراییها) میتوان به سطوح بالاتری از کارایی دست یافت.
پژوهشی
محمود هوشمند؛ محمد دانش نیا؛ زهرا عبدالهی؛ زهره اسکندری پور
چکیده
اهمیت صادرات غیر نفتی و نقش آن در رشد و توسعه اقتصادی کشورها همواره به عنوان یکی از موضوعات مهم، مورد بررسی قرار می گیرد. از طرفی شناخت و میزان تاثیرگذاری عوامل موثر بر صادرات غیر نفتی می تواند به رشد صادرات کمک کند. بنابراین، در این مقاله با استفاده از سیستم معادلات همزمان1 (2SLS) و آمار سری زمانی سالهای (1388 -1350) به بررسی عوامل موثر و تعیین ...
بیشتر
اهمیت صادرات غیر نفتی و نقش آن در رشد و توسعه اقتصادی کشورها همواره به عنوان یکی از موضوعات مهم، مورد بررسی قرار می گیرد. از طرفی شناخت و میزان تاثیرگذاری عوامل موثر بر صادرات غیر نفتی می تواند به رشد صادرات کمک کند. بنابراین، در این مقاله با استفاده از سیستم معادلات همزمان1 (2SLS) و آمار سری زمانی سالهای (1388 -1350) به بررسی عوامل موثر و تعیین کننده صادرات غیر نفتی ایران پرداخته شده است.
نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که درآمد جهانی و نرخ ارز حقیقی تاثیر مثبت و معنی داری بر تقاضای صادرات داشته اند هم چنین سرمایه گذاری زیر ساختی دولت دارای تاثیر مثبتی بر عرضه صادرات است. از طرفی به نظر میرسد سرمایهگذاری مستقیم خارجی و مازاد تقاضای داخلی هرچند از لحاظ آماری تاثیر معنی داری بر عرضه صادرات نداشتهاند ولی ضرایب آنها به ترتیب مثبت و منفی به دست آمده است
پژوهشی
محمد لگزیان؛ سمیه یغما یغما
چکیده
در سالهای اخیر به موازات گسترش روز افزون فن آوریهای اطلاعاتی و ایجاد فرصتهای جدیدی در صنعت بانکداری، موجبات توجه بیشتر به مقوله بانکداری الکترونیکی فراهم گردیده است. نتایج تحقیقات بیانگر این واقعیت است که موفقیت بانکداری الکترونیک، صرفاً با حمایت دولت و بانکها حاصل نمیشود، بلکه مستلزم پذیرش این خدمات از سوی مشتریان ...
بیشتر
در سالهای اخیر به موازات گسترش روز افزون فن آوریهای اطلاعاتی و ایجاد فرصتهای جدیدی در صنعت بانکداری، موجبات توجه بیشتر به مقوله بانکداری الکترونیکی فراهم گردیده است. نتایج تحقیقات بیانگر این واقعیت است که موفقیت بانکداری الکترونیک، صرفاً با حمایت دولت و بانکها حاصل نمیشود، بلکه مستلزم پذیرش این خدمات از سوی مشتریان نیز میباشد. در همین راستا، هدف مطالعه حاضر شناسایی عوامل موثر بر پذیرش و استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک و همچنین تعیین میزان تاثیر هر یک از این عوامل از دیدگاه مشتریان میباشد.
جهت تحقق این هدف از مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فنآوری (UTAUT) استفاده شده است که ترکیبی از تئوریهای پیشین در حوزه پذیرش فنآوری میباشد. در این مطالعه با استفاده از روش تحقیق پیمایشی، پرسشنامهای میان 200 نفر از مشتریان (کاربران خدمات بانکداری الکترونیک) بانک ملت در سطح شهر مشهد توزیع گردید و تحلیل آماری دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS و با بهرهگیری از روشهای همبستگی، رگرسیون و تحلیل مسیر صورت پذیرفت.
نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد سه عامل انتظار عملکرد، انتظار تلاش و تاثیرات اجتماعی بر تمایل استفاده از خدمات موثر هستند و دو عامل تمایل به استفاده و شرایط تسهیلگر روی استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک تاثیر گذارند. در حالی که انتظار تلاش، بیشترین تاثیر را روی پذیرش و استفاده دارد و انتظار عملکرد در جایگاه دوم اثرگذاری قرار دارد و دو عامل تاثیرات اجتماعی و شرایط تسهیلگر تاثیرات کمتری دارند. عوامل تعدیلگر نیز تنها در برخی از روابط معنا دار شناخته شدند.
پژوهشی
عبدالرضا جوان جعفری
چکیده
فناوری اطلاعات، تمام ابعاد زندگی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و از جمله حقوق کیفری را عمیقاً متأثر ساخته است. این تحول، حقوقدانان و سیاستگذاران حوزههای مربوطه را به تأمل وادار نموده است. تفاوتهای جرایم سایبر با جرایم سنتی به گونهای است که رویکرد کیفری متعارف و اصول و مبانی شناخته شده آن برای مقابله با این جرایم پاسخگو نیستند. ...
بیشتر
فناوری اطلاعات، تمام ابعاد زندگی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و از جمله حقوق کیفری را عمیقاً متأثر ساخته است. این تحول، حقوقدانان و سیاستگذاران حوزههای مربوطه را به تأمل وادار نموده است. تفاوتهای جرایم سایبر با جرایم سنتی به گونهای است که رویکرد کیفری متعارف و اصول و مبانی شناخته شده آن برای مقابله با این جرایم پاسخگو نیستند. فرامرزی بودن، سهولت ارتکاب جرم و ناشناختگی مجرمین از جمله خصایص این گونه جرایماند. ویژگیهای مذکور از یک سو ووابستگیهای ساختارهای زندگی مدرن به تکنولوژی سایبر از یک سوی دیگر، تبیین یک رویکرد کیفری متفاوت را ضروری ساخته است. اثربخشی و کارآیی قوانینی که برای مقابله با جرایم دیجیتال تصویب میشوند، مستلزم نگاهی متفاوت به مقولاتی مانند تعریف جرم، ارکان جرم، مسئولیت کیفری و امثال آن است. موضوع اصلی این نوشتار بیان دلایل و ضرورتهای وجودی رویکرد افتراقی قوانین کیفری در مبارزه با جرایم رایانهای است. هرچند موضوع اصلی این مقاله تجزیه وتحلیل قوانین و مقررات مربوط به جرایم سایبری در ایران نیست، اما تلاش میشود با نگاهی به قانون مجازات اسلامیبخش جرایم رایانهای میزان توجه این قانون به کاربست لوازم یک رویکرد افتراقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
پژوهشی
بهزاد سلمانی؛ حسین اصغرپور؛ علی دهقانی؛ مجید فشاری
چکیده
در ادبیات اقتصاد کلان بررسی تأثیر نابرابری درآمد بر متغیرهای کلان اقتصادی نظیر مصرف حائز اهمیت می باشد.
لذا برای این منظور این مطالعه بر آن است تا با استفاده از رهیافت داده های تابلویی، اثرات نابرابری درآمد را بر مخارج مصرفی سرانه بخش خصوصی در کشورهای منطقه منا طی سالهای 2006-1975 بررسی نماید. به منظور نیل به این هدف و با بهره گیری از ...
بیشتر
در ادبیات اقتصاد کلان بررسی تأثیر نابرابری درآمد بر متغیرهای کلان اقتصادی نظیر مصرف حائز اهمیت می باشد.
لذا برای این منظور این مطالعه بر آن است تا با استفاده از رهیافت داده های تابلویی، اثرات نابرابری درآمد را بر مخارج مصرفی سرانه بخش خصوصی در کشورهای منطقه منا طی سالهای 2006-1975 بررسی نماید. به منظور نیل به این هدف و با بهره گیری از مدل تعدیل یافته کین و همکاران (2009)، مدل تحقیق تخمین زده شده است.
نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می دهد که متغیرهای نابرابری درآمد و نرخ بهره حقیقی تأثیر منفی و معنی دار بر مصرف بخش خصوصی داشته، در حالی که تاثیر متغیر درآمد سرانه بر مصرف بخش خصوصی مثبت و معنی دار بوده است. از اینرو، مهمترین توصیه سیاستی این تحقیق آن است که سیاستگذاران اقتصادی این کشورها به منظور افزایش سطح مصرف لازم است از سیاستهای باز توزیعی نظیر پرداختهای انتقالی و یا توزیع مجدد درآمد (اعطای یارانه) غافل نمانند تا بدین ترتیب بتوانند با کاهش نابرابری درآمد، موجبات افزایش مصرف خصوصی را فراهم آورند.
پژوهشی
مهدی خداپرست مشهدی؛ مصطفی سلیمیفر؛ میثم طاهریان
چکیده
برون سپاری به عنوان یکی از ابزارهای توسعه و ارتقای بهرهوری درسالهای اخیر مورد توجه مدیران و مسئولان سازمانها قرار گرفته و در راستای سند چشم انداز 20 ساله کشور و اصل 44 قانون اساسی برای کوچک سازی و کارآمد کردن دولت به صورتهای مختلف به اجرا درآمده است.
در این مقاله کارایی فنی و مقیاس 8 ناحیه شرکت توزیع نیروی برق مشهد طی سه سال (1387- ...
بیشتر
برون سپاری به عنوان یکی از ابزارهای توسعه و ارتقای بهرهوری درسالهای اخیر مورد توجه مدیران و مسئولان سازمانها قرار گرفته و در راستای سند چشم انداز 20 ساله کشور و اصل 44 قانون اساسی برای کوچک سازی و کارآمد کردن دولت به صورتهای مختلف به اجرا درآمده است.
در این مقاله کارایی فنی و مقیاس 8 ناحیه شرکت توزیع نیروی برق مشهد طی سه سال (1387- 1385) شامل قبل و پس از برون سپاری این شرکت با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها ارزیابی شده است. این مقاله با بهرهگیری از تحلیل پنجرهای، مدل ساده تحلیل پوششی دادهها را به یک مدل پویای تحلیل پوششی دادهها توسعه داده تا امکان ارزیابی تغییرات کارائی واحدهای تصمیم گیری، در بستر زمانی قبل و بعد از برون سپاری، فراهم گردد.
نتایج این پژوهش نشان میدهد که کارایی در شرکت توزیع نیروی برق مشهد در مقایسه با قبل از واگذاری کاهش معنی داری یافته است.
پژوهشی
محمد جواد رزمی؛ هادی قوامی؛ سولماز نجاتی محرمی
چکیده
یکی از اساسی ترین و مهم ترین شاخص های کلان اقتصادی نرخ بیکاری است و یکی از عوامل مهم و تأثیر گذار بر آن پدیده ترک شغل می باشد. کارشناسان، ترک شغل را به دو دسته ارادی (اختیاری) و غیر ارادی (غیر اختیاری) تقسیم میکنند. تحقیقات بسیاری در ارتباط با اهمیت ترک شغل، مدت زمان بیکاری و هزینه هایی که یافتن شغل جدید به دنبال دارد در دنیا انجام گرفته ...
بیشتر
یکی از اساسی ترین و مهم ترین شاخص های کلان اقتصادی نرخ بیکاری است و یکی از عوامل مهم و تأثیر گذار بر آن پدیده ترک شغل می باشد. کارشناسان، ترک شغل را به دو دسته ارادی (اختیاری) و غیر ارادی (غیر اختیاری) تقسیم میکنند. تحقیقات بسیاری در ارتباط با اهمیت ترک شغل، مدت زمان بیکاری و هزینه هایی که یافتن شغل جدید به دنبال دارد در دنیا انجام گرفته است؛ اما در ایران تا کنون به علل ترک شغل و تأثیر آن بر بیکاری پرداخته نشده است. بنابراِین، اِین تحقِیق به بررسِی رابطه بِین ترک شغل خود اشتغالان و دستمزد بگیران با علل ارادی و غیر ارادی با استفاده از دادههای مقطعی سال 1385 و مدل اقتصادسنجی پروبیت برای اقتصاد اِیران میپردازد.
نتایج تحقیق نشان میدهد که عوامل ارادی ترک شغل شامل پائین بودن درآمد، مسائل خانوادگی و مهاجرت با ترک شغل خود اشتغالان رابطه مستقیم دارد. عوامل ارادی دیگر ترک شغل مانند تحصیل یا آموزش و علل غیرارادی مانند تعطیلی دائمی محل کار، فصلی بودن کار، اخراج یا تعدیل نیرو، بازنشستگی، و به پایان رسیدن دوره خدمت وظیفه با ترک شغل خود اشتغالان رابطه معکوس دارند.
پژوهشی
سید کمیل طیبی؛ شیرین اربابیان
چکیده
امروزه بسیاری از بنگاه ها برای بهبود رقابت پذیری خود در بازارهای جهانی، به کاهش هزینه ها با استفاده از نیروی کار غیررسمی تشویق می شوند. این نوع شاغلان با کاهش هزینه نیروی کار بنگاه، به رقابت پذیری آن کمک می کنند اما به دلیل پایین بودن سطح آموزش و مهارتی که دارند منجر به تضعیف سطح رقابت پذیری بنگاه در بازارهای جهانی می شوند. هدف این مقاله ...
بیشتر
امروزه بسیاری از بنگاه ها برای بهبود رقابت پذیری خود در بازارهای جهانی، به کاهش هزینه ها با استفاده از نیروی کار غیررسمی تشویق می شوند. این نوع شاغلان با کاهش هزینه نیروی کار بنگاه، به رقابت پذیری آن کمک می کنند اما به دلیل پایین بودن سطح آموزش و مهارتی که دارند منجر به تضعیف سطح رقابت پذیری بنگاه در بازارهای جهانی می شوند. هدف این مقاله بررسی اثر انعطاف-پذیری شاغلان غیررسمی بر روی رقابت پذیری فعالیت های صنعتی با سطح فناوری و پایینتر از متوسط است. برای این منظور بر اساس مبانی مرتبط با انعطاف پذیری و با کاربرد روش داده های تابلویی، اثر انعطاف پذیری نیروی کار غیررسمی بر رقابت پذیری این صنایع در دوره زمانی (1382-1377) بررسی شده است. نتایج نشان می دهند که در فعالیت های صنعتی با سطح فناوری پایین، بنگاه می تواند با استفاده از روش های استخدامی غیررسمی، رقابت پذیری خود را افزایش دهد.