اقتصاد پولی مالی
هاشم منظرزاده تمام؛ محمدرضا عباسزاده؛ رضا حصارزاده؛ سید سعید ملک الساداتی
چکیده
با تشدید تحریمها و خروج یکطرفه آمریکا از برجام در سال 1397، فشار حداکثری بر ایران، آسیب زیادی بر اقتصاد ایران وارد نمود. پیش بینی میشود که در دور جدید پسا برجام نیز این تحریمها آثار مخرب زیادی بر شاخصهای عملکردی شرکتهای صنایع منتخب بورس اوراق بهادار تهران داشته باشد.بر این اساس، هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر برخی متغیرهای ...
بیشتر
با تشدید تحریمها و خروج یکطرفه آمریکا از برجام در سال 1397، فشار حداکثری بر ایران، آسیب زیادی بر اقتصاد ایران وارد نمود. پیش بینی میشود که در دور جدید پسا برجام نیز این تحریمها آثار مخرب زیادی بر شاخصهای عملکردی شرکتهای صنایع منتخب بورس اوراق بهادار تهران داشته باشد.بر این اساس، هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر برخی متغیرهای کلان اقتصادی در دورههای تحریم (قبل و پس از برجام) بر شاخصهای عملکردی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران(صنایع منتخب: خودرو، شیمیایی، دارو و فولاد) میباشد.از نظر هدف این پژوهش جزو پژوهشهای کاربردی محسوب شده و پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی است، یعنی بر مبنای تجزیه و تحلیل اطلاعات گذشته (صورتهای مالی شرکتها) انجام میگیرد. همچنین روش این پژوهش از نظر ماهیت و محتوا از نوع همبستگی میباشد. دوره زمانی پژوهش شامل 11 سال متوالی از سال 1389 تا 1399 میباشد.نتایج پژوهش نشان داد که تحریمها نقش تعدیلکننده بر رابطه بین نوسانات نرخ ارز و ارزش افزوده شرکتها داشته است. تحریمها در همه صنایع منتخب به جز صنعت خودرو، بر رابطه بین حجم سرمایهگذاری خارجی و فعالیتهای سرمایهگذاری شرکتها نقش تعدیلکننده داشته است. تحریمها در همه صنایع منتخب به جز صنعت خودرو، بر رابطه بین شاخص بهای تولیدات و سودآوری شرکتهانقش تعدیلکننده داشته است.تحریمها در کل نمونه و در صنعت شیمیایی،بر رابطه بین واردات مواد اولیه کالاهای واسطهای و سرمایهای و فعالیتهای عملیاتی شرکتهانقش تعدیلکنندهداشته است.کلیدواژهها: تحریمها،نوسانات نرخ ارز، حجم سرمایهگذاری خارجی، شاخصهای عملکرد شرکتها.
مهدی صالحی؛ محمد رضا عباس زاده؛ مصطفی زنگی آبادی؛ الهه خدامرادی
چکیده
ازآنجاییکه بیشترین میزان سرمایه در سراسر جهان از طریق بازارهای سهام مبادله شده و اقتصاد ملی نیز بهشدت متأثر از عملکرد این بازارها است افزایش حجم سرمایهگذاری در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار، باعث توسعه فعالیت و بهبود عملکرد شرکت و در پی آن جذب سرمایه بیشتر به سمت بازار سرمایه ...
بیشتر
ازآنجاییکه بیشترین میزان سرمایه در سراسر جهان از طریق بازارهای سهام مبادله شده و اقتصاد ملی نیز بهشدت متأثر از عملکرد این بازارها است افزایش حجم سرمایهگذاری در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار، باعث توسعه فعالیت و بهبود عملکرد شرکت و در پی آن جذب سرمایه بیشتر به سمت بازار سرمایه و بهبود اوضاع اقتصادی خواهد شد. لذا بررسی موارد کلان تسهیل فرایند سرمایهگذاری در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار، موضوع قابلتأملی خواهد بود. بدین منظور این تحقیق، اثر آزادسازی مالی بر حجم سرمایهگذاری را در دوره 2002-2015 در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس و اوراق بهادار با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری بررسی مینماید.
از شاخص هریتیج بهعنوان شاخص آزادسازی مـالی بالقوه، شاخص آزادسازی مالی (معکوس تفاضل نرخ بهره واقعی امریکا از نرخ بهره واقعی ایران) و کنترل نرخ بهره (تغییرات نرخ بهره)، بهعنوان گویههای آزادسازی مالی استفادهشده است.
نتایج بررسی حاکی از وجود رابطه مثبت بین آزادسازی مالی و حجم سرمایهگذاری است. از دلایل عمده آن میتوان به ورود سرمایهگذاران خارجی در بورس و کاهش نرخ بهره بانکی اشاره کرد که باعث تمایل شرکتها به سرمایهگذاری بیشتر شده است.
مصطفی قناد؛ محمدرضا عباسزاده؛ بهزاد کاردان
چکیده
معاملات با اشخاص وابسته پدیدهای است که افزون بر اینکه رسواییهای اخیر مالی را بدان نسبت میدهند؛ میتواند موجب از دست رفتن ثروت سهامداران شود و مدیران به جهت سرپوش گذاشتن بر روی این انتقال ثروت، به مدیریت سود اقدام کنند. بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه معامله با اشخاص وابسته و مدیریت سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس ...
بیشتر
معاملات با اشخاص وابسته پدیدهای است که افزون بر اینکه رسواییهای اخیر مالی را بدان نسبت میدهند؛ میتواند موجب از دست رفتن ثروت سهامداران شود و مدیران به جهت سرپوش گذاشتن بر روی این انتقال ثروت، به مدیریت سود اقدام کنند. بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه معامله با اشخاص وابسته و مدیریت سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای نیل به این هدف، افزون بر بررسی ارتباط مدیریت سود و معامله با اشخاص وابسته در کل شرکتها، این رابطه برای گروه شرکتهای دارای رفتار مدیریت سود کارا و فرصتطلبانه نیز آزمون شده است. بهمنظور آزمون فرضیههای پژوهش از اطلاعات مالیِ 164 شرکت در بازۀ زمانی 1386 تا 1394 استفاده شده و تجزیهوتحلیل اطلاعات با استفاده از الگوی رگرسیون چندمتغیره و دادههای ترکیبی صورت پذیرفته است. نتایج حاکی از وجود ارتباط مثبت و معنادار بین مدیریت سود و معاملات با اشخاص وابسته است. افزون براین، رابطه منفی و معناداری میان معاملات با اشخاص وابسته و مدیریت سود فرصتطلبانه یافت شد که نشان از کارا بودن معاملات با اشخاص وابسته دارد. همچنین یافتهها، وجود رابطۀ مثبت و معنادار بین معاملات با اشخاص وابسته و مدیریت سود کارا را تأیید نمود که مؤید کارایی معاملات با اشخاص وابسته در بورس اوراق بهادار تهران است.
عبدالرضا اسعدی؛ محمد رضا عباس زاده
چکیده
این مطالعه تاثیر برخی عوامل شرکتی را بر نسبت های اهرمی شرکت های وابسته و مستقل از دولت در
بورس اوراق بهادار تهران بررسی می کند. بدین منظور از اطلاعات 200 شرکت غیر مالی در یک دوره پنج
t ساله استفاده گردید. 6 فرضیه تحقیق با استفاده از مدل رگرسیون با متغیر مجازی و آزمون معناداری
آزمون شده اند.
نتایج نشان می دهند که برای هر دو گروه شرکت ها، ...
بیشتر
این مطالعه تاثیر برخی عوامل شرکتی را بر نسبت های اهرمی شرکت های وابسته و مستقل از دولت در
بورس اوراق بهادار تهران بررسی می کند. بدین منظور از اطلاعات 200 شرکت غیر مالی در یک دوره پنج
t ساله استفاده گردید. 6 فرضیه تحقیق با استفاده از مدل رگرسیون با متغیر مجازی و آزمون معناداری
آزمون شده اند.
نتایج نشان می دهند که برای هر دو گروه شرکت ها، سودآوری تاثیر منفی معناداری بر نسبت های اهرمی
داشته است. تاثیر فرصت های سرمایه گذاری بر استفاده از بدهی ها در ساختار سرمایه نیز مثبت و معنا دار بوده
است. هم چنین تاثیر نسبت دارایی های ثابت مشهود بر بدهی های کوتاه مدت منفی معنا دار، اما بر بدهی های
بلند مدت مثبت و معنا دار بوده است به گون های که با افزایش سرمایه گذاری در دارایی های ثابت، بدهی های
بلند مدت شرکت ها افزایش و بدهی های کوتاه مدت آنها کاهش یافته اند. نتایج تحقیق تاثیر معناداری را
برای متغیر اندازه شرکت بر حجم بدهی ها در ساختار سرمایه نشان نمی دهد. از سوی دیگر تحقیق حاضر
نشان داد که مالکیت دولتی شرکت ها می تواند تاثیر معناداری بر متغیرهای تعیین کننده ساختار سرمایه داشته
باشد و در مورد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران نظریه سلسله مراتبی (ترجیحی) منابع
مالی مورد تایید قرار می گیرد.
محمد رضا عباس زاده؛ سید مهدی پورحسینی حصار؛ ندا جعفری نسب3
چکیده
سرمایه گذاران و دیگر استفاده کنندگان، اعلان سود سالیانه شرکت ها را یکی از منابع اطلاعاتی مهم و با صرفه تلقی می نمایندکه دارای محتوای اطلاعاتی با ارزشی است. اعلان به موقع سود سالیانه ی شرکت-ها، از یک طرف بهبود ویژگی کیفی مربوط بودن و از طرف دیگرکاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین استفاده کنندگان را به دنبال خواهد داشت. هدف این تحقیق بررسی عوامل ...
بیشتر
سرمایه گذاران و دیگر استفاده کنندگان، اعلان سود سالیانه شرکت ها را یکی از منابع اطلاعاتی مهم و با صرفه تلقی می نمایندکه دارای محتوای اطلاعاتی با ارزشی است. اعلان به موقع سود سالیانه ی شرکت-ها، از یک طرف بهبود ویژگی کیفی مربوط بودن و از طرف دیگرکاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین استفاده کنندگان را به دنبال خواهد داشت. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر زمان اعلان سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
در این راستا اطلاعات 170 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی1384 الی 1388 مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند گانه استفاده شده است. عوامل احتمالی اثرگذار بر زمان اعلان سود شرکت ها در سه گروه، تقاضای بازار برای اعلان سود، محدودیت های حاکم بر اعلان سود و اقدامات محافظه کارانه ی مدیریت شرکت ها در رابطه با اعلان سود طبقه بندی و مورد بررسی و آزمون قرار گرفته اند.
نتایج تحقیق نشان می دهد عواملی مانند ادغام با دیگر شرکت ها، پیچیدگی عملیات شرکت، تنگناها یا فشارهای مالی، اخبار خوب و بد و نوع اظهار نظر حسابرسی ارائه شده در مورد صورت های مالی شرکت بر زمان اعلان سود سالیانه ی شرکت ها تاثیر قابل ملاحظه ای دارد.