اقتصاد پولی مالی
مصطفی حسن جاسم الجلابی؛ مریم امامی میبدی
چکیده
مدیریت نرخ ارز و جلوگیری از نوسان و انحراف آن از مقداری تعادلی به یکی از مهمترین دغدغههای سیاستگذاران در کشورها درحالتوسعه است. چراکه، انحرافات نرخ ارز تاثیر به سزایی بر شاخصهای کلان اقتصادی میگذارد. بر این اساس، هدف پژوهش بررسی تأثیر انحرافات نرخ ارز تعادلی بر رابطهی تجارت خارجی کشور عراق برای سالهای 2005 تا 2021 ...
بیشتر
مدیریت نرخ ارز و جلوگیری از نوسان و انحراف آن از مقداری تعادلی به یکی از مهمترین دغدغههای سیاستگذاران در کشورها درحالتوسعه است. چراکه، انحرافات نرخ ارز تاثیر به سزایی بر شاخصهای کلان اقتصادی میگذارد. بر این اساس، هدف پژوهش بررسی تأثیر انحرافات نرخ ارز تعادلی بر رابطهی تجارت خارجی کشور عراق برای سالهای 2005 تا 2021 است. بنابراین، درگام اول انحراف نرخ ارز تعادلی از روش DOLS برآورد شده و گام دوم با استفاده از روش ARDL بهبررسی تأثیر کوتاه مدت و بلندمدت انحرافات نرخ ارز تعادلی بر رابطهی مبادله، صادرات و واردات پرداخته شده است. با توجه به نتایج مدلهای تحقیق از روش خود رگرسیونی با توزیع با وقفه تأثیر کوتاهمدت و بلندمدت انحرافات نرخ ارز تعادلی بر رابطهی مبادله، صادرات و واردات منفی و معنادار است. بر این اساس، هر سه فرضیه تحقیق تأییدشده و انحرافات نرخ ارز تعادلی سبب کاهش در رابطهی مبادله، صادرات و واردات است. بنابراین، انحرافات نرخ ارز تعادلی به صورت یک مانع غیرتجاری بر سر راه تجارت خارجی کشور عراق عمل نموده، این سبب توجه مقامات پولی و دولتی در بازار ارز از سیاستهای ارزی شفاف در جهت گسترش ثبات بازار ارز و جلوگیری از حملات سوداگرانه باید در اولویت قرار بهگیرد.
زهرا نصراللهی؛ سمیه جعفری؛ هاجر اثنی عشری
چکیده
بررسی و شناسایی عوامل موثر بر رشد یکی از موضوعات مورد علاقهی سیاست گذاران و محققان است که یکی از مهمترین این عوامل سرمایهگذاری است.
در این مقاله ارتباط بین انواع سرمایه گذاری (وارداتی، داخلی و سرمایه گذاری انسانی ) و رشد اقتصادی، در غالب یک الگوی رشد درونزا، برای کشورهای هدف در سند چشم انداز بیست سالهی کشور در طی دورهی زمانی ...
بیشتر
بررسی و شناسایی عوامل موثر بر رشد یکی از موضوعات مورد علاقهی سیاست گذاران و محققان است که یکی از مهمترین این عوامل سرمایهگذاری است.
در این مقاله ارتباط بین انواع سرمایه گذاری (وارداتی، داخلی و سرمایه گذاری انسانی ) و رشد اقتصادی، در غالب یک الگوی رشد درونزا، برای کشورهای هدف در سند چشم انداز بیست سالهی کشور در طی دورهی زمانی (2010-1990) با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی داده های تابلویی5 ، مورد بررسی قرار گرفته است.
نتایج نشان دهندهی اثر منفی و معنیدار نرخ رشد جمعیت و نرخ ثبت نام کنندگان در مقطع آموزشی راهنمایی بر رشد اقتصادی و اثر مثبت و معنیدار نرخ صادرات، نرخ تورم و سرمایهگذاری داخلی بر رشد اقتصادی است. اما اثر نرخ ارز و سرمایهگذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب معنادار نمی باشد.